Првих 100 дана рада Владе

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић рекао је да ће тендер за изградњу аутопута Бањалука – Добој бити расписан до краја овог мјесеца, а процедура до потписивања уговора могла би да траје 60 до 90 дана, јер је ријеч о међународном тендеру. Џомбић је нагласио да је Влада РС осигурала финансијску конструкцију за овај пројекат, […]

четвртак, 5 маја, 2011 / 18:18

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић рекао је да ће тендер за изградњу аутопута Бањалука – Добој бити расписан до краја овог мјесеца, а процедура до потписивања уговора могла би да траје 60 до 90 дана, јер је ријеч о међународном тендеру.

Џомбић је нагласио да је Влада РС осигурала финансијску конструкцију за овај пројекат, јер је Европска банка за обнову и развој спремна да кредитира Владу за дионицу од Прњавора до Добоја и приватни партнер који ће добити концесију за дионицу од Бањалуке до Прњавора и од Добоја до Јакеша.

Представљајући Извјештај о стотину дана рада Владе РС који је разматран на данашњој 14. редовној сједници Владе, Џомбић је рекао да је Уговор о реализацији пројекта термоелектране "Угљевик два" у фази усаглашавања, јер обје стране траже своје позиције и ту, како каже, неће бити проблема.

"Што се тиче инвеститора, може се погледати његов сајт, профил фирме, промете које остварује и мислим да ту нема никаквих проблема, да смо добили репрезентативног стратешког партнера за реализацију ове инвестиције", рекао је Џомбић новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, до краја маја требало би да буде потписан и уговор о реализацији пројекта термоелектране "Угљевик два" и да не постоји опасност да ће се тим пројектом ући у приватизацију Електропривреде РС.

"Такође смо најавили покретање пројекта хидроелектране `Дабар`, а на сједници Владе у Требињу донијели смо одлуку о покретању тог пројекта који ћемо градити сопственим средствима, јер Електропривреда РС креће у изградњу ХЕ `Дабар` укупне вриједности 180 милиона евра", нагласио је Џомбић.

Он је додао да је Влада РС у овом периоду донијела још неколико одлука о инвестицијама у енергетском сектору као што је издавање концесије за ХЕ "Бочац" у вриједности 20-30 милиона евра и расписивање тендера за изналажење стратешког партнера за финансирање пројекта четири хидроелектране – горње Дрине.

Џомбић је нагласио да је сасвим сигурно да ће бити интересовања за ове инвестиције те да ће Влада моћи да бира партнера са којим ће ићи у реализацију пројекта.

Премијер Српске је нагласио да је договорена и набавка вагона из Србије за потребе "Жељезница РС" у вриједности 16 милиона евра и закључен уговор о набавци рачунара укупне вриједности пет милиона евра.

Говорећи о најављеној реформи пензионог система, Џомбић је рекао да су припремљене измјене и допуне закона о пензионом систему те да ће у овом мјесецу бити упућене у скупштинску процедуру у облику нацрта, а у јуну у облику приједлогу. Он је оцијенио да ће реформа пензионог система дати нова рјешења и омогућити континуитет пословања Фонда ПИО.

Предсјендик Владе РС је рекао да неће бити проблема ни око финансирања изградње болнице у Бијељини и реконструкције Клиничког центра Бањалука, јер ће Европска инвестициона банка обезбиједити кредитна средства од 100 милиона евра са могућношћу повећања на 130 милиона.

Џомбић је додао да се ушло и у убрзану процедуру преговора са Европском инвестиционом банком о финансирању система за одбрану од поплава, са Свјетском банком и Европском инвестиционом банком потписан је уговор о реалзацији нових кредитних линија Инвестиционо-развојне банке РС, а Гарантни фонд у наредних 10 дана требло би да изда прву гаранцију за добијање кредита.

"У протеклих стотину дана одржана је фискална и социјална стабилност РС и она ће бити одржана и у наредном периоду, што је наш приоритет за 2011. и 2012. годину", нагласио је Џомбић и додао да је за првих 100 дана расписан тендер за подстицај запошљавања у укупном износу од пет милиона КМ, према којем би сваки послодавац који запошљава више од десет радника за сваког новог запосленог радника могао да добије 2.500 КМ под условом да тог радника задржи три године на послу.

Предсједник Владе РС рекао је да је упркос позитивним помацима у индустријској производњи и других помака у прерађивачком сектору незахвално говорити о тренутку изласка из кризе.

Џомбић је нагласио да ће детаљне информације о свим пројектима и активностима које је Влада требало да уради у протеклом периоду бити познате за 14 дана када ће Влада РС разматрати информацију о стотину дана рада Владе РС.0 КОМЕНТАРА

 1. Ја овде ништа конкретно нисам нашао да је влада урадила за сто дана! Ја бих то сумирао овако: Пронашли смо партнере који су пристали да НАМА дају нове кредите, те тако ЕБРД даје кредит за аутопут, али овај пут хоће да све буде транспарентно, јер како смо досад радили они не би могли наговорити своје партнере у ЕУ чак и да попричамо. са друге стране, имамо ЖРС којој су само вагони фалили да се извуче из дугова од 200 милиона марака, управо због тога смо набавили 200 вагона кредитом, да макар симболички представимо ту бројку 200, да пробамо дугове зауставити на том лимиту, даље, градимо медицинске установе за које и онако 60% становника нема могућност да користи, пензије почеле да касне и по 15 дана, рачунајући од Законом прописаног крајњег рока исплате, затим, Фондови Здравства и дјечије заштите и поред покушаја спасавања уништавањем привреде нису успјели, дугови све већи, исплата рефундација готово да више и нема, питање када и на који начин ће се у наредном периоду исплаћивати плате запосленим у Фондовима којих и онако има вишка, када смо код дјеце, социјална давања су већ смањена за 30-так%, што уз повећање цијена на које влада није покушала утицати представља реалан удар и до 70% гледано на однос износа давања и реалне трошкове; Влада је обећавала, окупила партнере и смишљају нови Закон о Фонду ПИО, изгледа да ни то не иде, не може се привреда сложити да им раде људи од 70-80 година, а да на бироу имају продуктивније, млађе кадрове, што влада жели да уради,под притиском Удружења пензионера, повећањем старосне границе за пензионисање, Ракуљ не размишља, али тим измјенама би и њему требало ретроактивно смањити пензију, јер би то било кршење основних права, он ужива пуну пензију са 40 година(ако има толико), а другом би да натовари и више; реално, ових стотину дана је протекло у покушају да се распореде функције након избора, покушају обезбједити средства да се заслужни ухљебе на буџету, извршена прерасподјела позиција између СНСД-а и сателита, те наставњена потрага за новим задужењима.

 2. Ма како није ружо румена, ово је најбоља влада до сад! У првих 100дана успјели су:

  -угасити мљекару
  -изгубити фабрику дувана
  -угасити урбанистички завод
  -пустити 5,7км ауто пута на ком недостаје завршни слој асфалта
  -повећати број незапослених за неколико хиљада
  -пензије исплате закључно са 30 у мјесецу (а почну 10ог у мјесецу)
  -инфлација је 35%
  -плате су смањене сиротињи
  -струја је поскупила за 25% (прелазак на љетну тарифу је само умањен за 25% а требало би 50% – поскупљење за 25%)
  -угашено је неколико стотина малих предузећа
  -дали су прећутну сагласност за нелегалну градњу једног спрата будуће зграде ИРБ банке
  -субвенције перспективним медијима у износу од неколико стотина хиљада марака
  -Милетова кћер је добила ухљебљење у влади
  -Усагласили су нови Закон о раду на основу ког пауза за топли оброк се НЕ ПЛАЋА тј. радници ће радити ВОЛОНТЕРСКИ један дан у мјесецу.
  итд….

  Закључак најбоља влада до сад, а Република Српска је обећана земља! Причају људи да су конзуларна представништва затрпана захтијевима за усељење у БиХ-РС, 20 доктора нуклеарне физике, 500 хирурга васкуларне и торакалане хирургије, 100 хирурга опште хирургије, 50интерниста, поднијело захтијев за држављанство, неформално се сазнаје да су Меси, Роналдо, Дрогба, Венгер, Федерер, Надал и Леброн Џејмс. Управо сам добио повјерљиву информацију да Кокакола, Мерцедес и Тојота су договорили са предсједником владе госп.Џомбићем пренос својих погона у Републику Српску, док су предсједници Русије и Америке затражили бескаматне кредите износ се не зна…

  МИЛЕ је НАЈБОЉИ, МИЛУ ЗА МОНАРХА!!!

 3. Зар? Кад прије прође? Сад значи да се може писати против Владе? Хахаха.

  У нашој власти су све сами дилетанти. Толико је то гнусно, да се човјеку не да ни телевизор упалити и гледати те смотане глупане.

Оставите одговор