Усвојене измјене Лисабонског споразума

Лидери држава и влада ЕУ у четвртак вече постигли договор о измјенама Лисабонског споразума како би се успоставио механизам заштите од будућих криза. Шефови држава и влада Европске уније договорили су се у четвртак вече у Бриселу да измјене Лисабонски споразум како би могао бити успостављен механизам за заштиту од будућих криза. Лидери су се […]

петак, 17 децембра, 2010 / 11:24

Лидери држава и влада ЕУ у четвртак вече постигли договор о измјенама Лисабонског споразума како би се успоставио механизам заштите од будућих криза.

Шефови држава и влада Европске уније договорили су се у четвртак вече у Бриселу да измјене Лисабонски споразум како би могао бити успостављен механизам за заштиту од будућих криза. Лидери су се договорили да ће државе које припадају евро зони успоставити механизам за стабилност који ће бити активиран уколико буде неопходно да се сачува стабилност евра, рекао је један њемачки званичник агенцији АП.

Према новом договору, свака нова помоћ презадуженим државама била би "предмет стриктног условљавања".

Министри финансија 27 држава чланица сада треба да разраде детаље овог механизма, који ће ступити на снагу када садашњи, привремени, истекне 2013. године.

Лидери ЕУ подијељени су по питању да ли су даљи потези потребни да би се обуздала криза.

Нове мјере, као што је повећање фонда од 750 милијарди евра или увођење паневропских обвезница, имају мале шансе да буду усвојене, пошто их блокира Њемачка, земља са најјачом привредом у Европи.Оставите одговор