Уставни суд БиХ о апелацији Фонда ПИО

Уставни суд БиХ на пленарној сједници разматраће апелацију Фонда пензијско- инвалидског осигурања Републике Српске, која се односи на исплате пензија за кориснике који су то право остварили на територији ФБиХ. Фонд ПИО РС поднио је апелацију Уставном суду БиХ у љето 2009. године, након што је Врховни суд Федерације БиХ одбио тужбу Фонда РС против […]

петак, март 25, 2011 / 10:10

Уставни суд БиХ на пленарној сједници разматраће апелацију Фонда пензијско- инвалидског осигурања Републике Српске, која се односи на исплате пензија за кориснике који су то право остварили на територији ФБиХ.

Фонд ПИО РС поднио је апелацију Уставном суду БиХ у љето 2009. године, након што је Врховни суд Федерације БиХ одбио тужбу Фонда РС против Федералног завода ПИО/МИО која је покренута ради преузимања 35.000 пензионера, који су право на пензију до 30. априла 1992. остварили на подручју данашње Федерације.

Врховни суд ФБиХ том одлуком одбио је и тужбу за исплату одштетног захтјева од 175 милиона КМ без камате, за период од 1. октобра 2004. до 30. јуна 2006. у ком је Фонд ПИО РС исплаћивао пензије за ове кориснике.

Фонд РС у спору се позива и на пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру у случају Душка Карановића и Дома за људска права у БиХ у случају 14 корисника који су то право остварили на подручју ФБиХ, у којима се каже да су у таквим случајевима кршена људска права и чињена дискриминација према тим корисницима, те наложено да се та права остварују тамо гдје су и стечена.

Уставни суд БиХ током дводневне пленарне сједнице требало би да разматра апелације "Борца" и "Трговине Борац" из Травника, сарајевског "Краса", Пословно-задружног савеза "Агросемберија" Бијељина и других.

Предвиђено је и разматрање Извјештаја о раду и Извјештаја о извршењу буџета ове правосудне институције за прошлу годину, као и оквирног буџета за период од 2012. до 2014. године.

Данас би свечану изјаву требало да да судија Маргарита Цаца Николовска, која ће ступити на мјесто судије Дејвида Фелдмана из Велике Британије, који је на властити захтјев разријешен функције судије Уставног суда БиХ, закључно са 31. децембром 2010. године.Оставите одговор