Либијске хронике

БЕНГАЗИ – Француски борбени авиони погодили су ноћас једну либијску борбену летелицу и војну базу у унутрашњости Либије, док су САД смањиле своју улогу у међународној операцији, наводи агенција АП. Према ријечима француске команде, погођена је база око 250 километара јужно од либијске обале, као и либијски борбени авион који се управо био приземљио недалеко […]

петак, 25 марта, 2011 / 09:23

БЕНГАЗИ – Француски борбени авиони погодили су ноћас једну либијску борбену летелицу и војну базу у унутрашњости Либије, док су САД смањиле своју улогу у међународној операцији, наводи агенција АП.

Према ријечима француске команде, погођена је база око 250 километара јужно од либијске обале, као и либијски борбени авион који се управо био приземљио недалеко од стратешког града Мисрате.

Према извјештајима страних агенција, Либија је дио својих авиона склонила у подземне хангаре.

Замјеник либијског шефа дипломатије, Халид Каим рекао је, међутим, новинарима касно синоћ да није било либијских авиона у ваздуху откако је проглашена зона забрањених летова. Он је додао да је поменути авион можда уништен у оквиру напада коалиционих снага на једну ваздухопловну базу.

Каим је раније навео да је међу погођеним метама било и „војно земљиште у Џуфри”.

Џуфра је једна од најмање двије ваздухопловне базе у унутрашњости Либије, на главном путу који води до сусједних земаља у региону Сахаре, одакле су се Гадафијева војска и борци снабдијевали наоружањем.

Град Сабха око 620 километара јужно од Триполија има другу ваздухопловну базу и међународни аеродром и главна је транзитна тачка за борце из редова Туарега из Малија и Нигера који су се борили за Гадафија у претходне двије деценије.

Званичници Малија навели су да је хиљаде Туарега напустило земљу како би пружили подршку Гадафију у борби против побуњеника.

У либијској престоници јутрос пред зору могле су се чути експлозије, а АП претпоставља да су оне посљедица ваздушних напада.

Либијска државна телевизија јуче је приказала слике тијела за које је рекла да су жртве ваздушних удара на Триполи, међутим, извјештаји америчке обавештајне службе потврдили су тврдње побуњеника да се ради о тијелима која су Гадафијеве снаге донијеле из мртвачнице.

Како оцјењује АП, у тренутку када су међународне снаге успјеле да неутралишту Гадафијеву авијацију, либијски лидер је почео да спроводи медијску кампању против западне интервенције.

С друге стране, коалиционе снаге су ставиле до знања да њихова операција подршке побуњеницима неће трајати вјечно: Француска је као временски оквир навела дане и недеље, не мјесеце.

Шеф француске дипломатије Ален Жипе рекао је за радио РТЛ да ће акција међународних снага трајати још неколико дана, могуће недеља, али не мјесеци. Он је додао да је њен циљ, поред заштите цивила, да се омогући Гадафијевим противницима, „који се боре за демократију и слободу” да поврате преимућство.

Чињеница да се подршка међународних снага ближи крају, као и ембарго на оружје УН, који се односи и на Гадафија и на снаге опозиције, утицали су на пометњу у редовима побуњеника, наводи АП.

„Суочени смо с артиљеријом, тенковима Т-72 и Т-92… потребно нам је антитенковско наоружање… Радимо на успостављању нове војске… са новим наоружањем и новим моралом”, рекао је портпарол побуњеничке војске из Бенгазија, Ахмед Омар Бани.

И Гадафијеве снаге показале су знаке узнемирености, те су тражиле од међународних снага да поштеде њихову телевизију и комуникациону инфраструктуру.

„Комуникација, било путем телефона, било путем других средстава, служи цивилима и за добро либијског народа, помажући нам да обезбиједимо информације, знање и координацију у свакодневном животу. Ако те цивилне мете буду погођене, то ће учинити тежим животе милионе цивила широм Либије”, рекао је новинарима у Триполију портпарол владе, Муса Ибрахим.

Очекује се да представници либијског режима и опозиције данас присуствују састанку Афричке уније у Адис Абеби у Етиопији, према генералном секретару УН Бан Ки Муну, који је то описао као дио покушаја да се постигне прекид ватре и дође до политичког решења.

САД су последњих дана интензивирале своје напоре да пребаце на своје партнере водећу улогу у операцији, а НАТО је ноћас одлучио да преузме контролу над зоном забрањених летова изнад Либије.

Међународна коалиција, међутим, и даље ће управљати нападима на копнене мете, мада је већ јуче у нападима учествовао примјетно мањи број америчких авиона.Оставите одговор