УН прикриле истину о умјешаности ОВК у трговину органа

Замјеник тужиоца Србије за ратне злочине Бруно Векарић изјавио је да су УН дијелом прикриле истину до које су дошле у истрази о умјешаности ОВК у трговину људским органима отетих на Косову на крају сукоба 1999. године. "Шест месеци током 2008. године мисија УН на Косову скривала је од српских истражитеља постојање докумената, које смо […]

субота, фебруар 26, 2011 / 11:27

Замјеник тужиоца Србије за ратне злочине Бруно Векарић изјавио је да су УН дијелом прикриле истину до које су дошле у истрази о умјешаности ОВК у трговину људским органима отетих на Косову на крају сукоба 1999. године.

"Шест месеци током 2008. године мисија УН на Косову скривала је од српских истражитеља постојање докумената, које смо добили неформалним путем од једног новинара. Онда смо затражили да их добијемо званично, али су нас УН уверавале да ништа не знају о наводној трговини органима. Затим смо им послали друго писмо, праћено копијом докумената које смо добили", нагласио је Векарић.

Канцеларија УН у Приштини није одговорила, рекао је Векарић и додао да су на крају добијена званична документа директно из сједишта УН у Њујорку.

Он сматра да би УН требало да покажу више добре воље и да не би било "разумно" да истрага о трговини људским органима отетих на Косову буде препуштена искључиво Еулексу, албанском и српском правосуђу.

Замјеник тужиоца за ратне злочине рекао је да не сумња у добру вољу Еулекса, али и поставио питање "због чега тек сада" истражује о логорима на сјеверу Албаније када се дуго зна за постојање тих логора и да се тамо вршила селекцију жртава.

"Србија подржава идеју да новом суду, чије седиште не би било у региону, али који може да сарађује с Еулексом, буде поверена истрага о трговини органима", рекао је Векарић оцјењујући да око ових злочина постоји стварни политички сукоб.

Векарић страхује да би притисци из владе Косова могли да компромитују рад Еулекса на том случају. Он је додао да неки званичници у региону, али и у свијету, страхују да би откривање истине о тим злочинима могло да успори процес признавања независности Косова.

Према његовим ријечима, истрага тужилаштва Србије о трговини органима, која је почела 2008. године "пуно је напредовала", толико да би могли лако да сарађују у међународној истрази. "Иако још не можемо да кажемо ко су кривци, можемо да покажемо да су ти злочини почињени на албанском тлу", рекао је Векарић за француски канал "Франс 24".

Говорећи о препрекама у истрази, Векарић је нагалсио да се српско тужилаштво суочило са опструкцијом албанских власти, као и да је било елемената који доказују да "албанске колеге нису говориле истину о природи индиција пронађених у ‘жутој кући’ у Албанији".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *