Јосиповић: БиХ без Хрвата незамислива

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић рекао је да је опција да се БиХ учврсти као држава са два ентитета, коју би чинили Бошњаци у Федерацији БиХ и Срби у Републици Српској, без Хрвата, незамислива. Јосиповић је истакао да је забринут због очите институционалне неравноправности Хрвата у БиХ, додавши да његово мишљење дијеле сви високи званичници и […]

субота, фебруар 26, 2011 / 12:11

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић рекао је да је опција да се БиХ учврсти као држава са два ентитета, коју би чинили Бошњаци у Федерацији БиХ и Срби у Републици Српској, без Хрвата, незамислива.

Јосиповић је истакао да је забринут због очите институционалне неравноправности Хрвата у БиХ, додавши да његово мишљење дијеле сви високи званичници и државници са којима је у посљедње вријеме разговарао.

Он је за "Вечерњи лист", издање за БиХ, нагласио да је измјена Устава БиХ на домаћим властима, а обавеза Хрватске да брине о припадницима хрватског народа који живи изван Хрватске је уставна обавеза.

"БиХ ће, сигуран сам, ићи у ширу заједницу европских народа без граница, а не у феуде или ограничена затворена подручја за која у савременом свијету, нема будућности", сматра хрватски предсједник.

Јосиповић је нагласио да Хрватска може помоћи у стварању услова да БиХ добије статус кандидата за чланство у ЕУ, истичући да је од неких значајних званичника Уније добио информације да би БиХ, ако се брзо успостави функционална власт која ће имати широку подршку и капацитете за потребне реформе, већ крајем ове или почетком наредне године могла да буде близу добијања статуса кандидата за чланство у ЕУ.Оставите одговор