Умро бивши чешки предсједник Вацлав Хавел

Бивши чешки предсједник и драмски писац Вацлав Хавел умро је јутрос у 75-ој години. Хавел, чија се болест погоршала посљедњих мјесеци, само неколико пута се појавио у јавности од марта, када је била премијера његовог филма "Леавинг". Родио се у предузетничкој и интелектуалној породици која је била повезана са догађајима у Чешкој 1920. и 1940. […]

недеља, 18 децембра, 2011 / 13:20

Бивши чешки предсједник и драмски писац Вацлав Хавел умро је јутрос у 75-ој години.

Хавел, чија се болест погоршала посљедњих мјесеци, само неколико пута се појавио у јавности од марта, када је била премијера његовог филма "Леавинг".
Родио се у предузетничкој и интелектуалној породици која је била повезана са догађајима у Чешкој 1920. и 1940. године. Због тога, комунистички режим му је забранио да студира након завршеног потребног школовања.

То је разлог зашто је отишао у хемијску лабораторију. Такође је дописно завршио још неке школе. Већ као тинејџер, објављивао је драме које су извођене и донијеле су му и међународни престиж.

Био је активан учесник покрета Прашко прољеће 1968. године. Због тога је стављен под присмотру власти које су га често злостављале. Најдуже је у затвору провео четири године.

Један од људи са којим се јавно свађао је познати писац Милан Кундера. Када је дошла 1989. и када су демократске промјене захватиле Европу, Хавел се поново укључио у револуционарно дјеловање. Као предсједник организације Цивилни

форум, био је један од оних са којима су комунисти морали преговарати. Од 1989. до 1992. био је девети предсједник Чехословачке, а од 1993. до 2003. био је предсједник Чешке у два мандата.

Иако демократскији него Владимир Мечијар из сусједне Словачке, био је ипак мета критика И контроверзи, посебно јер је укинуо смртну казну.

Женио се два пута, прва супруга Олга није се свиђала његовој мајци. Ипак, била је слављена као светица у очима чешког народа. Након Олгине смрти, други пут се оженио глумицом, данас познатом као Дагмар Хавлова.