Потонула руска нафтна платформа са 67 људи, четири тијела пронађена

Руска нафтна платформа са 67 људи потонула је ноћас у близини острва Сахалин, након чега су пронађена четири тијела, док се 49 људи воде као нестали, саопштило је регионално Министарство за ванредне ситуације. Спашено је 14 радника са платформе “Колскаја”, која је потонула док су је бродови вукли са Камчатке. На мјесто несреће послати су […]

недеља, 18 децембра, 2011 / 13:23

Руска нафтна платформа са 67 људи потонула је ноћас у близини острва Сахалин, након чега су пронађена четири тијела, док се 49 људи воде као нестали, саопштило је регионално Министарство за ванредне ситуације.

Спашено је 14 радника са платформе “Колскаја”, која је потонула док су је бродови вукли са Камчатке.

На мјесто несреће послати су спасилачки авион и хеликоптери, али руске агенције преносе да је операција спасавања због мрака прекинута до сутра ујутру.

Брод “Њефтгаз”, који је вукао платформу и потом учествовао у акцији спасавања, претрпио је штету на трупу у близини одјељења са мотором. На лицу мјеста налази се и ледоломац “Магадан”.

Већина несталих радника су Руси из града Магадана, изјавили су званичници.

Платформа је обављала бушења у Охотском мору за државну компанију “Гаспром”. Бродови су вукли платформу ка луци Холмск, на западној страни Сахалина, у тренутку када је снажан вјетар преврнуо “Колскају”.

Званичници тврде да не постоји опасност од загађења мора, пошто су резервоари платформе скоро празни и херметички затворени.

Русија већ има два велика нафтна пројекта и близини Сахалина, од којих један реализује “Ексонмобил”, а други државни гигант “Гаспром”. Државна фирма “Росњефт” ове године је постигла договор са “Ексоном” о експлоатацији нафте и гаса и Арктичког мора.Оставите одговор