Београдска фирма гради вјетро парк у Херцеговини

Предузеће "Омега плус” из Београда, српског бизнисмена Златка Манџуке, биће инвеститор изградње првог парка ветрењача на подручју РС. Према рјешењу Владе РС, концесионар парка вјетрењача предвиђене инсталисане снаге 51 мегават на подручју општина Невесиње и Берковићи додијелиће се путем јавног позива, у складу са Законом о концесијама. Ранко Лучић, начелник Берковића каже да је “Омега […]

недеља, 18 децембра, 2011 / 12:40

Предузеће "Омега плус” из Београда, српског бизнисмена Златка Манџуке, биће инвеститор изградње првог парка ветрењача на подручју РС.

Према рјешењу Владе РС, концесионар парка вјетрењача предвиђене инсталисане снаге 51 мегават на подручју општина Невесиње и Берковићи додијелиће се путем јавног позива, у складу са Законом о концесијама.

Ранко Лучић, начелник Берковића каже да је “Омега плус”, преко основаних фирми “Еол” у Невесињу и Берковићима, већ извршила потребна истраживања енергије вјетра на платоу Трусине, због чега и једина има интерес да се јави на предстојећи јавни позив и добије концесију за изградњу вјетрењача.

“Предузеће ‘Омега плус’ је већ доста средстава потрошило на припрему и истраживање енергије вјетра чиме је показало дозу озбиљности због које вјерујем да ће успијешно и реализовати инвестицију изградње парка вјетрењача”, казао је Лучић.

Он није могао да прецизира када би инвеститор могао почети с изградњом вјетрењача, наводећи да то зависи од динамике добијања дозвола надлежних институција и рјешавања имовинских односа за земљиште.

Што се тиче вриједности инвестиције, начелник Берковића је казао да се цијена улагања у обновљиве изворе енергије доста мијењала током протеклих година.

“Раније се калкулисано цифром од милион евра по мегавату, што значи да би инвестиција износила 51 милион евра, али мислим да је сада вриједност изградње на тржишту опала. Тешко је процијенити износ будуће инвестиције, поготово што не постоји домаћа производња вјетротурбина, већ би се морале допремати из иностранства”, објашњава Лучић.

Локалне заједнице ће, према његовим ријечима, директну добит од планиране инвестиције имати кроз добијање три одсто од будућих дивиденди концесионих фирми “Еол” у складу с општинским власничким удјелом.

Златко Манџука, власник предузећа “Омега плус”, у јавности РС познат по лобирању за увођење Канађана у посао финансирања изградње хидроенергетског система Горњи Хоризонти и ХЕ Дубровник 2.0 КОМЕНТАРА

  1. Локалне заједнице ће, према његовим ријечима, директну добит од планиране инвестиције имати кроз добијање три одсто од будућих дивиденди концесионих фирми “Еол” у складу с општинским власничким удјелом.

    Добијаће онолико колико су уложили. А хоће ли добијати јер су дали земљу, јер су дали ресурс(вјетар)?

  2. Биће ту још брања ушију, одуваће паре од тих локалних заједница разни вјетрови, не знам који су локалитет тачно изабрали, пошто је Херцеговина ријетко насељена, међутим негдје сам читао да те вјетрењаче сметају становништву због неких вибрација које изазива зујање елипси….па су на неком острву тражили да се измјесте, нису људи имали миран сан од тог ваздушног треперења. Још више негативно утиче и на животиње.

Оставите одговор