Угашен фестивал \’\’Бања Лука рок Опен Еир\’\’

Фестивал “Бања Лука рок Опен Еир“ 2011 се неће одржати, као ни у будућности, јер није добио финансијску подршку која је уобичајена за овакве пројекте нити је Фестивал наишао на разумијевање институција града, Министарстава и Владе, саопштио је Бошко Беук, дирекор овог фестивала. Како истиче, основни разлог ове одлуке је “изостанак потребне подршке институција које […]

среда, мај 4, 2011 / 13:39

Фестивал “Бања Лука рок Опен Еир“ 2011 се неће одржати, као ни у будућности, јер није добио финансијску подршку која је уобичајена за овакве пројекте нити је Фестивал наишао на разумијевање институција града, Министарстава и Владе, саопштио је Бошко Беук, дирекор овог фестивала.

Како истиче, основни разлог ове одлуке је “изостанак потребне подршке институција које су једноставно одбиле подржати ову значајну манифестацију за град, Републику Српску и Босну и Херцеговину”.

“Тужно је да установе попут Администрације града, Министарства просвјете и културе, Министарства за туризам, Министарства за омладину, Влада, не препознају пројект који је засигурно највећи културни догадјај икада одржан у Бањалуци, Републици Српској и Босни и Херцеговини и да су га потцијенили дајући приоритет и значај нечем другом мање вриједном о чему не бих да дискутујем јер не вриједи упоређивати наступе појединих звијезда сусједних нам држава поред којих се водећи нам политичари сликају и за то фотографисање и присутност квази музичкој умјетности плаћају на стотине хиљада марака, а да при томе нико од њих није пожелио да стисне руку члановима групе Уриах Хееп, а камоли да се са овима фотографишу. Забога, то су за њих гомила чупаваца којима дуга коса не приличи у тим годинама, и била би срамота наших краватлија да се сликају са неким легендама и свјетским звијездама у џинсу”, наводи Беук у свом саопштењу и истиче:

“Фестивал БЛ РОА је имао перспективу, био је на добром путу да постане културни синоним града у држави, регији и Европи. У прве-двије године постао је препознатљив и врло интересантан. Шта вриједи кад га препознају други, а град домаћин и Влада нису у стању да схвате значај оваквог фестивала”.

Претходна два фестивала, како се подвлачи, одржана су уз велики ангажман неколицине људи који су, рачунајући и планирани трећи фестивал, утрошили три године рада, а да за свој уложени труд и знање нису наплатили ни цента”.

У протекле двије године фестивал је подржао град са свега 50000 КМ (30000 КМ за 2009. и 20000 КМ за 2010.), те Министарства просвјете и културе са 10000 КМ за 2009. Укупно 60000 КМ, што није довољно за трошкове квалитетног разгласа и путовања. Ризик је пао на организаторе. Фестивал је у првој години претрпио велики губитак.

“И поред свега хтјели смо да фестивал заживи, да постане традиционалан, али је немогуће плаћати весеље другима из свог џепа. То је учињено у претходна два фестивала и сулудо би било наставити плаћати фестивал из свих властитих средстава, а да се у исто вријеме, путујући по Европи и шире, градски дужносници хвале са врло квалитетним фестивалом и свјетски познатим учесницима и беру ловорике”, закључио је Беук.0 КОМЕНТАРА

  1. А ха ха ха…
    Шта хоћете сељачине да вам народ финансира оне дрогераше, што арлаучу и пушу онај експанзи и боду се џоЈинТом у вену а? Нема пара за вас!

    Ви лов Цеца, боксинг рафтинг енд Лени Кравић!

    Тај пројекат није био добро замишљен, захтијевао је превелика финансијска средства. Можда би било боље да су ишли сличним пројектом Демофеста, али да доводе групе (ентузијасте) из европе. Можда…

    Све у свему ТЕНКЈУ ФАКИЈУ x-(

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *