Meдведев потписао руско-турски споразум о нуклеарној енергији

Предсједник Русије Дмитриј Медведев ратификовао је руско-турски међувладин споразум о цивилној употреби нуклеарне енергије, објавила је данас информативна служба из Кремља. Споразум потписан у августу 2009. године усмјерен је ка модернизацији правни основ руско-турске сарадње. Детаљи споразума односе се на различите секторе и облике сарадње, посебно научна истраживања, стапање термонуклеарне контроле, изградњу и експлоатацију индустријских […]

среда, мај 4, 2011 / 14:05

Предсједник Русије Дмитриј Медведев ратификовао је руско-турски међувладин споразум о цивилној употреби нуклеарне енергије, објавила је данас информативна служба из Кремља.

Споразум потписан у августу 2009. године усмјерен је ка модернизацији правни основ руско-турске сарадње.

Детаљи споразума односе се на различите секторе и облике сарадње, посебно научна истраживања, стапање термонуклеарне контроле, изградњу и експлоатацију индустријских и истраживачких реактора, набавку нуклеарног материјала, истраживање налазишта уранијума, нуклеарне безбједности, заштите од зрачења и заштити животне средине.

Током посјете руског предсједника Дмитрија Медведева Турској 12. маја 2010. године двије земље потписале су међувалдин споразум о изградњи и експлоатацији прве турске нуклеарне централе у Акују, провинцији Мерсин.

Пројекта предвиђа покретање четири реактора, а укупна вриједност радова процјењује се на 20 милијарди долара и требало би да почне крајем ове или почетком 2012. године. /крај/бнОставите одговор