Одавање поште Јосипу Брозу

Поштоваоци некадашњег предсједника Социјалистичке Федеративне Републике Југославије Јосипа Броза Тита из скоро свих бивших југословенских република од јутрос долазе у Кућу цвијећа, у којој је сахрањен прије 31 годину. Јосип Броз је умро на данашњи дан 1980. године у Клиничко-болничком центру у Љубљани, а четири дана касније сахрањен је у Београду у Кући цвијећа у […]

среда, мај 4, 2011 / 13:11

Поштоваоци некадашњег предсједника Социјалистичке Федеративне Републике Југославије Јосипа Броза Тита из скоро свих бивших југословенских република од јутрос долазе у Кућу цвијећа, у којој је сахрањен прије 31 годину.

Јосип Броз је умро на данашњи дан 1980. године у Клиничко-болничком центру у Љубљани, а четири дана касније сахрањен је у Београду у Кући цвијећа у коју сваке године, на годишњицу његове смрти, долазе чланови његове породице и симпатизери из свих крајева бивше Југославије.

И ове године његова супруга Јованка послала је цвијеће.

Међу посјетиоцима су у највећем броју старији људи, поштоваоци Јосипа Броза, али има и младих.

Кућа цвијећа отворена је данас за посјете од 10.00 до 18.00 часова, а улаз је бесплатан, као и за Музеј "25. мај".

Тито је сахрањен у Кући цвијећа по сопственој жељи. На његову сахрану дошло је 700 000 људи и 209 државних делегација из 128 земаља свијета и био је то најпосјећенији погреб неког државника у 20. вијеку.

Посљедњу пошту Јосипу Брозу, који је био и један од оснивача Покрета несврстаних, тада је одао 31 шеф држава, 22 премијера, четири краља, шест принчева, 11 предсједника скупштина… Из свијета, подијељеног по хладноратовским линијама, дошли су државници из оба табора.

Од 1980. године Кућу цвијећа посјетило је више од 17 милиона људи.0 КОМЕНТАРА

 1. POCAST NEGO STA,ZIVJECE TITO I DUZE OD OVIH OBICNIH SMRTNIKA KOJI NAS SADA VODE!!!TITO JE NAPRAVIO I RUKOVODIO DRZAVOM KAKVI OVA GOVNA STO SU JE RUSILA MOGU SAMO DA SANJAJU!!!NAROD NIJE BIO GLADAN,MOGLI SU SVI DA SE SKOLUJU ,DA SE NAKON TOG SKOLOVANJA I ZAPOSLE,A GLEDAJTE KAKO NAM JE SAD,OVO JE KATASTROFA PROPAST JER MASA LJUDI ODE ODAVDE,OSTAJU SAMO POSLANICI NJIMA JE JEDINO DOBROB-)

 2. То Тиле!!! Никад умријети нећеш, док је „синова твојих“ (Додика, Тадића и осталих потомака твојих удбаша, генерала, муријака и осталих злотовра српског народа)!!!

  Тилету Кућа цвијећа, а Дражи Ада Циганлија…

  Шта мислите јел’ Тиле тамо закопан? B-)

 3. их тиле, вјечита српска заблуда, човјек који је једва знао језик народа и народности које је предводио, али је знао свирати за клавиром, играти валцер, руководити акцијама рушења мостова..један од најорганизованијих пројеката масонштиње мора се признати, у сами темељ нове Југе, или СФРЈ уграђено је и сјеме које ће је покопати и трајно уништити, броз је био дио тог комплетног система од изградње до разградње. американци су нас беспоштедно уништавали током деведесетих јер су нас одавно сматрали својим мртвим капиталом, послије распада варшавског пакта.

 4. Друг Тито овдје још није умро!

  Његов дух је итекако присутан. МОра се признати да је био „ИГРАЧ“, и то велики, како каже Груова пјесма „Љуба води љубав“: „…он је играч, он је играч“.

  Након њега су се појавиле праве психопате, којима је био идол, који су покушали и покушавају да га копирају, па неки чак буквално у свему http://static.politika.co.rs/uploads/rubrike/166687/i/1/Tudjman-foto-TANJUG.jpg . Нажалост, неуки народ је некад примио Броза, а касније и друге подвале.
  Скоро сам овдје написао како ми је један професор у пензији, иначе зенички Србин, човјек у годинама, причао како је Броз доведен на чело КПЈ да би срушио Југославију, што индиректно потврђује и Јахач, а неко се томе смијао. СФРЈ је била држава са програмираном смрћу. Устав из 1974. године је само један од доказа. Они који су довели Броза на чело бивше државе нису се нигдје журили.

  Остаје нам тај период у лијепом сјећају, јер асоцира на бољи и безбрижнији живот, физичку и економску сигурност.
  И данас ако ме неко пита Броз или Тадић/Додик, без размишљања бих изабрао Броза! Какав год да је био, стварала се нова вриједност, радници запошљавани, свако након завршетка школе имао обезбијеђено радно мјесто. Дуг СФРЈ је износио тек нешто преко 20 милијарди $, а данас је само дуг Хрватске преко 80 милијарди $. Били смо трн у оку многима, јер смо им били конкуренција, извозили, нарочито у војној индустрији. Неко је само одлучио да се ријеши конкуренције.

 5. како Броз доведен да сруши СФРЈ а био на почетку њеног стварања???јбт.. па је ли ово све нека игра?? и како да знамо да се и сада неко не игра?? до сљедеће епизоде?

  јахач
  Уставом из 1974 су дата и овлаштења ЈНА да брани интегритет и суверенитет Југославије.. гдје је кренуло по злу???

 6. mauzer, 04.05.2011. 13:17:02

  “TITO JE NAPRAVIO I RUKOVODIO DRZAVOM“

  Знао сам да си приблентав, али да си баш будала нисам.

  Како се зове држава коју је Броз направио?

  Па он је постао познат по томе што је први рекао да не признаје суд те државе на коју ти мислиш. А судило му се због тероризма.

  Штета што краљ није био попут Обаме, па да убије говно.

 7. Симо П. Ороз

  MA MENI JE PUNA KAPA OVIH SADA,OVO JE KATASTROFA ,POLAKO ALI SIGURNO MI GUBIMO IDENTITET!!!TAJ TITO JE MAKAR ZANO ZA STA SE BORIO I ZA VRIJEME NJEGOVE VLADAVINE SE ZIVJELO BOLJE NEGO SADA,I TO JE NESTO JE JE CINJENICA I STO JE TAKO!!! KAKO JE MOGUCE SVE FABRIKE TADA RADILE A SADA NIJEDNA NE RADI,OVA FURIJA CRVENA I TAMO I VAMO SVE POKRA I STRPA U SVOJE DZEPOVE,I STO JE NAJGORE SVE DUBLJE TONEMO….AMERIKANACA 50 DRZAVA MILION KULTURA POTKULTURA RELIGIJA VJERA OBICAJA I NORMALNO ZIVE ,A NAS OVDE SAKA OD 3 NEPUNA MILIONA I NAPRAVIMO NAJKOPLIKOVANIJU DRZAVU NA SVIJETU OD 15 SKUPSTINA VLADA I JOS STO NEKIH CUDA,MISLIM DA SE U SFRJ BAREM ZANO NEKI REDN,DRZAVA JE BILA STABILNIJA NAROD VISE MIROLJUBIV VISE JE BILO PATRIOTA ZA ZA JUGOM…ZATO I DAN DANAS NAROD SVE VISE ZALI DRUGA TITU JER JE GLADAN GO JE ZIMA MU JE I BEZ IKAKVE PERSPEKTIVE ZA BOLJE SUTRA !!!B-)

 8. mauzer, 04.05.2011. 22:04:44

  “TITO JE MAKAR ZANO ZA STA SE BORIO“

  Јесте он знао, али ти изгледа да то још ниси схватио.

  “ZA VRIJEME NJEGOVE VLADAVINE SE ZIVJELO BOLJE NEGO SADA,I TO JE NESTO JE JE CINJENICA“

  Подастри чињенице. Запамти да је било породица које су пола вијека малтретиране. У њих спада и моја. Можда је твоја породица тада боље живјела, а у мојој породици се Спасовдан слави 4. маја. Вечерас славим.

  “A NAS OVDE SAKA OD 3 NEPUNA MILIONA I NAPRAVIMO NAJKOPLIKOVANIJU DRZAVU NA SVIJETU OD 15 SKUPSTINA VLADA“

  Ти би неке владе изгледа укидао.

  Све у свему види се да потичеш из комунистичке породице, а твоји коментари гледе српства и твој радикалан став по том питању потврђују још једном ону моју тврдњу да су најгори шовинситички екстремисти бивши комунисти или њихови потомци.

  Признај да сам у праву.

 9. Дјецо драга, хвала на честиткама, али очито нисте схватили поенту. Спасовдан је празник који се слави 40 дана послије Ускрса, и он спада у категорију тзв. покретних празника.

  4. мај је непокретни празник у мојој породици и сваке године направимо фешту поводом тог датума. Остао завјет од покојног дједа.

 10. Јесам разумио. Док једном не смркне, другом не сване. Броз је исто био покретан, а кад је постао непокретан, одмах је умро. Само није лијепо радовати се туђој смрти. О покојнику све најљепше! А и каква је радост кад је живио скоро 90 година? И џаба што је он умро кад је наштанцо хиљаде бандита, који нам и данас воде државу.

 11. Једите код Џоа, 04.05.2011. 23:36:39

  “а кад је постао непокретан, одмах је умро.“

  Броз је умро кад је поч’о јести.

  Херој Дрвар Словенију пита,
  Како здравље предсједника Тита
  Словенија шаље добре вијести,
  Нема ноге, ал’је поч“о јести.

  Народна пјесма из Босанске Крајине

  Још су неки ових дана почели јести.

 12. Још увијек плаћамо цех „бољег живота“. Све што се дешава данас је посљедица његове власти. Послијератни злочини, убијање српске интелигенције (тако данас имамо ове и овакве на власти), уништавање свега што је повезано са њом и што је одржало Србе и под турском влашћу (зашто смо као народ изгубили више за тих пар деценија него за вијекове под турском влашћу???), од Цркве преко образовних установа, уништавање српског села од стварања задруга, отимања имовине… данас имамо пуста села, а то почело је тада…Крив је (мада су неки наши помогли) за прикривање највећег злочина у историји што ће касније довести до онога што смо имали деведесетих…

  Ја никада не бих гласала за некога чије жртве и данас тражимо, да их бар достојно сахранимо.

  Не радујем се ничијој смрти, али подржавам све што је Симче написао. То што је некима било добро, па и већини, можда, не значи да треба да се нешто означи као позитивно. Тај режим то сигурно није био.

  Познавала сам једну жену, нажалост више није међу живима. Била је на Голом отоку, често ми је причала о томе шта је тамо преживјела, кроз шта је пролазила послије… Углавном, једну реченицу никада нећу заборавити, а односи се на то да она, као посљедицу свега што је тамо преживјела, није могла да се оствари као мајка. Рекла је да жали САМО због тога. Ни због ње никада не бих гласала за њега. О мојима нећу писати.

  Било, не поновило се!

  Неки данас имају гдје да положе цвијеће, а неки, захваљујући њему, немају! Нажалост, горе је то што ови који данас положише цвијеће не схватају неке ствари. Можда неће никада јер „боље се живјело“. Можда је само то важно на крају!

 13. Ања, да сам живио у Брозово вријеме, сигуран сам да бих бар 15 година туцао камен.

  Проблем је што су људи егоисти, па ако је њима било добро онда, не интересује их што је неко можда пола живота провео на Голом Отоку због вербалног деликта, или што је неко испаштао само зато што је потомак четника. Никад нећу прежалити рано прекинуту музичку и филмску каријеру тада најбоље Оливере Катарине. Њене симпатије према четничком покрету довољне су биле да јој се запечати каријера.
  Мада нико од мојих предака није био међу четницима, дубоко сам свјестан свега негативног што је Брозова власт радила. Па сама чињеница како се односило према Мањачи је довољна. Искрено мислим да ниједна војска у том рату није била „чиста“ и да су се на све стране догађали страшни злочини. Нараво, ништа се не може поредити са планираним и организованим усташким геноцидом.
  Вјерујем да је Дража Михаиловић био честит човјек и да га је само комунистича пропаганда приказивала као издајника и злочинца. Искрено бих волио да му се нађе гроб, али тешко, јер ми и данас имамо комунистичке потомке на кључним функцијама, који онемогућавају истину о његовом страдању. Вјероватно су четници и починили злочине у Подрињу према муслиманима, али сам сигуран да то нема директне везе, нити су добили наређење од ђенерала Драже. Више вјерујем да се радило о освети, јер не треба заборавити злочине ханџар јединица. Скоро написах да је мој дјед као 16-годишњак отишао у партизане, а већ као 17-годишњак рањен од стране четника у Лици, 1943. године. Заиста ми никад није било јасно зашто је партизан из Бањалучке Крајине послан у Лику да ратује против четника, а усташе одавде одводе станоништво у Јасеновац.
  Иако је Дража добио одликовања за спасавање америчких пилота, Броз је био човјек Запада. Исти тај Запад је издао Дражу и подржао свог човјека, а овог „пустио низ воду“. Срби нису никад научили своју историју, па су често понављали грешке.
  Брозу никад нећу опростити што је искључиво Србе жртвовао у том рату, вјештачке границе између република, вишедеценијску одмазду према четницима и њиховим потомцима, гурање истине о Јасеновцу под тепих, робијања због вербалног деликта, Устав из 1974., припрему краја СФРЈ,…

 14. anja banja luka, 05.05.2011. 00:08:38
  „Још увијек плаћамо цех „бољег живота““

  Не плаћамо ми цех „бољег живота“. ОНда се живјело од рада, од реално зарађеног, а данас се живи добро од оног што немамо и тек кад тај цех дође на наплату, биће нам ЈООООЈ. Проблем је што сада само мањина живи добро, а цех ћемо да плаћамо сви.

 15. milanko, 04.05.2011. 21:25:56
  „како Броз доведен да сруши СФРЈ а био на почетку њеног стварања?“

  Није ли могуће да је у једном тренутку потребно да се Срби спријече стварањем СФРЈ да створе јаку српску државу у Европи и створе заиста Велику Србију, са територијама гдје је српски народ у великој већини, да се повуку границе, које ће расцјепкати српски народ, а касније све то уништити.
  Лично вјерујем да је Броз(као и Лењин у Русији) доведен на чело КПЈ од стране страних служби. Сигуран сам да ни Њемачкој, ни Француској, ни Великој Британији није никад одговарало стварање јаке српске државе. Увијек је добро имати некога као колонију, него као конкуренцију. Да ли вјерујете да је 27. март 1941. настао спонтано? Ништа није случајно. Ни Јасеновац као пројекат Ватикана. Није ли чудно да савезници бомбардују Београд 1944. и убијају српску дјецу. Није ли чудно да ти савезници никад нису били уз Србију као Њемачка уз Хрватску? Не постоји ту љубав нити пријатељство. Само ИНТЕРЕС! Срби су били наивни и очекивали од Русије помоћ, а Запад је често успијевао да своје људе доведе на чело Русије, почев од Лењина, па до Горбачова и Јељцина, можда чак и Медведева. И данас Запад поставља овдје своје играче и правила игре, па ћу само поново поставити ово: http://vukajlija.com/instaliranje-demokratije-u-6-koraka/327082

 16. Данас је јасно да је Броз многе ствари одрадио на штету Срба, али битно је нагласити да ништа не би могао сам да није било СРПСКИХ ПОДРЕПАША,који су ради личне користи све одрађивали. Не бих рекао да је истина да је Србима забрањивано да славе Славу. Моји су је славили и у оно вријеме. Прије бих рекао да су се Срби одрицали Славе да се не би „замјерили“ некоме или да би добили боље радно мјесто, директорску фотељу или виши официрски чин. Не треба онда да нас чуди што је неки Србин продавао оружје и муницију непријатељу у рату, нафту, можда и неки тенк. Такви смо ми, Срби, зато ме и сврби…

 17. Дражене, морам те похвалити за ових пар коментара. Добро резонујеш. Једина замјерка је:

  drazen78bl, 05.05.2011. 01:16:22
  “ОНда се живјело од рада, од реално зарађеног“

  Ово ти је велика заблуда. Баш у то вријеме је био највећи распон између рада и зарађеног. Много се више трошило него што се реално зарађивало. Зато и постоји ова носталгија за Брозом. Ниси морао ништа знати нити хтјети радити, било је битно да си подобан, да се увалиш у неку фирму, а ако си активан у партији, ето и стана и кредита за ауто који поједе инфлација.

  Другим ријечима, ови што жале за Брозом су државу проћерали кроз гузицу и сада жале што не могу још једну.

 18. drazen78bl, 05.05.2011. 01:16:22
  “ОНда се живјело од рада, од реално зарађеног,“
  Pa Drazene,nisam siguran bas u to sto rece.Koliko smo mi zicjeli dobro od realnog zaradjenog,veliko je pitanje.
  Da te malo podsjetim.Kraljevina Jugoslavija je strukturno bila zemlja seljaka ekstenzivne poljorpivrede.(Vise od 90% stanovnistva je zivjelo na selu i kuburilo i prezivljavalo na mini posjedima,gdje se jedva prezivljavalo i rad je bio tezak.Oralo se jos uvijek volovima itd.
  Sve u svemu,zivot i rad u to doba je bio jako tezak a zemlja siromasna i da ne kazem zaostala.
  Poslije II svj,.rata,kao posljedica istog nastupio je niz gladnih godina i dobar dio stanovnistva je prezivio zahvaljujuci “Trumanovim jajima“ i odjednom “bum“???
  Sta se u stavri dogadjalo?
  Zahladjenje odnosa izmedju Rusije i FNRJ su bili signal zapadu da se umijesa.Zapad je ionako vec do grla bio umijesan jere je onaj frajer uspio impresionirati Cercila.
  Cak su postali rpijatelji.No,da ne duljim.Posto je vec tada zapocela zajebancija koju su nazvali “hladni rat“,zapad je svim silama nastojao da dobije nekog saveznika ili polusaveznika na Balkanu.Grcku su vec oklupirali a mi smo ostali nesto poput tampon zone.S druge strane iako nevoljno,Rusi su to dozivjeli kao izdaju ali na duze staze,valjda je i njima odgovarala u nekoj mjeri ta tampon zona,neka vrst neutralnog terena gdje svi imaju neki ograniceni pristup i gdje se moze pregovarati o nekim u to doba,gorucim pitanjima.
  Tu je rukovodstvo FNRJ odigralo prilicno dobru ulogu medijatora i natsavilo flertovati na obe strane,sto je rezultiralo ogromnim prilivom zapadnog novca u pocetnoj fazi,jer smo bili u situaciji da trazimo.(ako ti i dalje odgovara da budemo neutralni,trebamo izgraditi zeljeznicu,ovo,ono).
  Drugo,Njemacka je godinama isplacivala odstetu,tako da kad se sve uzme u obzir,
  prvenstveno,zapad je davao u to vrijeme sakom i kapom.
  E sad u skladu sa idejama socijalizma,tjeranjem seoskog stanovnistva u grad,industrijalizacijom itd.se napravio veliki pomak ali bez te love,nista od toga.
  Problem je sto svabo(tako ja zovem sve zapadnjake)sve biljezi i ne daje nista za badava.
  Ovi lopovi su imali neku vrst dozivotne garancije da se nece vuci za rukav da se lova vrati odmah ali taj dug ostaje i ostao je.
  Mozda jaizrazeniji ekonomski uspjeh ,koji je bas posljedica naseg nekog zalaganja je bila vojna idustrija.
  Eeee,tu sad lezi problem.Nekome je takodje smetao uspjeh i konkurentnost,posebno na trzistima,koje su u novije vrijeme bile izlozene “prisilnom utjerivanju demokratije“,.
  Sada kad su nam unistili i zabranili bukvalno,da izlijemo i nekakvu malo bolju zeljeznu cjevcugu,toplo su nam preporucili da sadimo pradajz.Sta se moze nego cuti i trpi i sadi.Ostale grane industrije nebih nesto posebno spominjao jer,pogotovo sad sa Kinom,nema niko sansu a kamoli mi da se takmicimo.Sad kad smo prividno sami sebi uskocili u stomak,sad nam uzimaju mjeru za stare dugove a nabacuju nam nove.Postavljeni su ljudi koji sluze interesima iskljucivo zapada i koji nemilice grabe pare i zaduzuju zemlju.
  Tako sve u svemu i to neko blagostanje ni tada nije zasnovano iskljucivo na radu ,nego vise na kurvanju.
  A obican svijet je naravno iskoristavao trenutnu situaciju ni ne pitajuci odkud lova.Dizali se krediti,nije se radilo.Provodilo se vise na bolovanju,nego na poslu itd,itd…Sad su svi nesto kao iznenadjeni sta nas je snaslo i kako to da vlast ne preduzima nista?
  Sta ce vlast preduzeti i kakvim parama?STa mi to izvozimo i odkud nam lova.To je ona ista opet pozajmljena lova,koja kola okolo naokolo dok ne ode konacno na izvoriste.
  Nama bi bilo pametnije da nismo uzeli nista ni od koga,tako bi vise i cijenili ono sto imamo.

 19. Дражене и Ана, табу предходног рата који је вјешто извео броз је био фактички увод у онај крвави рат деведесетих, све тензије су наслијеђене из прошлог времена, од непоштивања Јасеновца као највећег стратишта српског народа, до безброј забетонираних јама по Херцеговини и Далмацији, а и та фама око Подриња, четници нису чинили ништа друго него што су морали, над српским живљем је организовано етничко чишћење у прољеће 1942. огроман број страдалих Срба нестао у таласима Дрине, чијем страдању су значајно помогле и титове пролетерске бригаде у сарадњи са усташама, четници су могли само да се боре за голи опстанак, око за око..јер су доведени као и цио српски народ од Сарајева до Дрине пред амбис нестанка!
  Када се погледа почетак рата деведесетих, јасно је да се само радило о наставку оног започетог 1941.
  броз је био та матрица, националшовинизма, јер је установио у мултиетничкој држави националистичке границе истичући све вјерске и националне подјеле!
  Све се то упаковало и поткријепило куповином социјалног мира, неком имагинарном сликом социјалне правде и политичке стабилности, који је имао међународну намјену првенствено према земљама источног лагера, ефекат шведског социјализма и југословенског самоуправљања је био фиктивна опција за земље комунистичког система!
  броз је одбио позив у европску економску заједницу који је СФРЈ добила прије Шпаније, зарад некакве проамеричке фиксне идеје о несврстаности, којом се парира совјетском ширењу утицаја на земље трећег свијета.
  броз је искористио никад исплаћену ратну одштету од Њемачке, за своје циљеве и интересе, тако што је са Брантом договорио гастарбајтерску миграцију стотина хиљада грађана СФРЈ чиме је значајно олакшао унутрашњу социјалну политику, без повећања незапослености.
  броз је изманипулисо село и сељаке, не остављајући им могућност пензионисања, што је био почетак пражњења тих средина и претварање у руралне области које нису имале никаквог економског капацитета.
  броз је са посебном пажњом прикривао шиптарски сепаратизам, чак га потхрањиво преко својих шиптарских кумова власија, хоџе, вели деве, кољ широка, и других екстремиста.
  броз је одржавао сигурност владавине у земљи путем система служби безбједности које су егзалтирале са голим отоцима и другим мјестима преваспитавања.
  брозов систем је био препун карцинома попут станета доланца, кардеља, хамдије и хакије, микулића, планинц, стамболића, врховца, власија, пуцара,..к..ца, палца…

  броз је имао и добрих потеза, макроекономија, изградња привредних гиганат система, а не ово пилићарење као што сад имамо код наших „мислилаца“, али све је то било нажалост на стакленим ногама, што се и показало почетком деведесетих!

Оставите одговор