Руси наградили Љиљану Хабјановић-Ђуровић

Српска књижевница Љиљана Хабјановић-Ђуровић добитник је награде „Златни витез“ за „уздизање душе човјека, за православне хришћанске идеале“, у категоријама романа, поезије и публицистике на истоименом фестивалу одржаном у граду Тули, у Русији. На Фестивалу, за чији су овогодишњи мото одабране ријечи Светог Сергеја Рдоњешког "Спасавајмо се љубављу и заједништвом", било је присутно 85 писаца из […]

среда, мај 4, 2011 / 13:05

Српска књижевница Љиљана Хабјановић-Ђуровић добитник је награде „Златни витез“ за „уздизање душе човјека, за православне хришћанске идеале“, у категоријама романа, поезије и публицистике на истоименом фестивалу одржаном у граду Тули, у Русији.

На Фестивалу, за чији су овогодишњи мото одабране ријечи Светог Сергеја Рдоњешког "Спасавајмо се љубављу и заједништвом", било је присутно 85 писаца из осам словенских земаља и сви су били номиновани за награду "Златни витез", а одлуком жирија, коме је предсједавао значајан руски писац Владимир Крупин, ово велико и угледно признање припало је Љиљани Хабјановић-Ђуровић.

Награду је уручио Николај Петрович Бурљајев, велики руски умјетник, предсједник Словенског литерарног Форума "Златни витез", иначе одани пријатељ српског народа и добитник Ордена Светог Саве.

Рад Љиљане Хабјановић-Ђуровић представљен је у Градској библиотеци у Тули пред бројном публиком. Приређена је и изложба десет романа ауторке на српском језику, затим двадесет превода њених књига на дванаест европских језика, као и изложба књига руских аутора објављених у Издавачкој кући "Глобосино Александрија", чији је власник Љиљана Хабјановић-Ђуровић.

Ђуровићева је била и гост Православне гимназије, а примио је оснивач и директор Гимназије отац Лав Махно, један од тројице свештеника Руске православне цркве који су одликовани правом да носе три крста.

Током боравка у Тули и Москви Љиљана Хабјановић-Ђуровић имала је и неколико сусрета са читаоцима својих књига.

"Златни витез" је друго признање које је Ђуровићева добила у Русији. Новембра 2010. године роман "Игра анђела" награђен је као најбоља књига страног аутора објављена у Русији у 2010. години уз образложење жирија: "Ми бисмо жељели да се и код нас појави књига о значајним догађајима из историје наше земље, слична овој по дубини хришћанске мисли, снажне молитве и чежње за Господом, испуњена љубављу према Небеском Оцу и према земаљској отаџбини".

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *