21:03 Пламен зажган - почеле 32. љетне олимпијске игре у Токију21:00 Србија избацила листу земаља из којих се може ући са потврдом о вакцинацији + 70.000 евра за злато у Токију20:10 Кремљ против ОХР: Инцидент јасно потврђује потребу укидања страног старатељства20:06 Нисмо се тако договорили: Талибани се буне што их Американци бомбардују19:47 Ово се зове чојство и јунаштво: Милан Благојевић због Инцковог наметања закона поднио оставку на судијску функцију15:47 Суверениста Џафи поздравља одлуку страног тутора, а у саопштењу уз "геноцид" уопште не помиње Сребреницу15:41 ПДП: "Инцкова одлука изазват ће додатне тензије и бити кориштена за политичке обрачуне"15:35 Шаровић: Штета што у СБ УН није прошла иницијатива Кине и Русије за укидање ОХР15:19 УС позива на заједничку реакцију свих странака из Српске против Инцка15:12 Ђокић: Инцко се требао бавити извјештајем независне комисије

Удружење књижевника РС изабрало: Предраг Бјелошевић остаје предсједник

У Вијећници Банског двора одржана је редовна годишња Скупштина Удружења књижевника Републике Српске, која је ове године била и изборна.

субота, 26 јуна, 2021 / 21:48

Након сумирања резултата рада у претходном периоду, закључено је да је иза Удружења период значајног напретка: обезбијеђен је простор за рад, ријешене бројне дугогодишње несугласице, реализовани значајни пројекти који окупљају како чланство тако и писце из регина и свијета, покренут званични сајт Удружења, а прошле године и дуго жељени часопис "Нова стварност" који је побрао све похвале у садржајном и естетском смислу од шире културне јавности код нас и изван граница, добијен статус репрезентативног Удружења у култури (2019), а ове године и статус од јавног интереса за Републику Српску што ће Удружењу коначно омогућити одређена средства за рад  тиме олакшати постизање постављених циљева.

Због свега наведеног, чланство је једногласно подржало приједлог Управног одбора Удружења да на мјесту предсједника и даље остане господин Предраг Бјелошевић, који је својим идејама и преданим радим направио огромне позитивне помаке у раду Удружења у претходне четири године. За потпредсједнике Удружења су поново изабрани Јелина Ђурковић из Бијељине и Недељко Зеленовић из Источног Сарајева, такође једногласно, по прједлогу Управног одбора. Важно је напоменути да су Скупштини присуствовали чланови из свих дијелова Републике Српске, односно из свих подружница Удружења: Требиња, Источног Сарајева, Бијељине, Градишке и Бање Луке.

Усвојени су извјештаји о раду и планови за наредни период, додијељена Годишња награда за најбољу књигу у 2020. години лауреату Ненаду Милкићу за роман "Кости", коју је уручио предсједник Удружења, г. Предраг Бјелошевић, те примљено 16 нових чланова у Удружење, од којих, поред књижевника, и два проф. др књижевности. Важно је напоменути да је интерес за чланством показао велики број значајних аутора из региона и свијета, а који су поријеклом из Републике Српске.

Нови чалнови Удружења књижевника Републике Српске су:

 1. Весна Капор, Београд, Србија
 2. Зоран Јунгић, Торонто, Канада
 3. Гордана Петковић Лаковић, Торонто, Канада
 4. Гордана Јеж Лазић, Београд, Србија
 5. Срђан Секулић, Нови Сад, Србија
 6. Јадранка Ћулум, Вршац, Србија
 7. Цвијетин Баја Лобожински, Нови Сад, Србија
 8. Миле Лисица, Бања Лука
 9. Саша Баштинац, Лакташи
 10. Марко Миловановић Марун, Сребреница
 11. Угљеша Кесић, Бања Лука
 12. Дејан Спасојевић, Зворник
 13. Драган Глоговац, Вишеград
 14. Јово Вучковић, Требиње
 15. Проф. др Душко Певуља, Бања Лука
 16. Проф. др Жељка Пржуљ, Источно Сарајево

Удружење жели добродошлицу нови члановима и наставља са радом уз још већи ентузијазам.