Петар Ђокић и 28. година СП РС: Социјалисти су модерни иако идеја живи сто година

Предсједник Социјалистичке партије Републике Српске Петар Ђокић рекао је на прослави 28. годишњице ове партије да су социјалисти увијек били окренути модерним токовима и прогресивним идејама, усмјерена у правцу које друштво и човјека вуку напријед.

петак, 25 јуна, 2021 / 23:25

– Онај ко се родио прије 28 година, данас је афирмисан човјек и има свој идентитет. Тако и наша партија свих ових година расте и развија се и има јасан и препознатљив идентитет, настао из бића свога народа, из идеје која жели да живи слободно и у миру, слободно и равноправно. Та идеја нас је водила и у стварању Републике Српске. Зато је наша идеја на овим просторима остала више од једног вијека јер се боримо за слободу, једнакост и равноправност, за хуманост, солидарност, напредно друштво и бољи живот сваког човјека – рекао је Ђокић.

Први социјалиста је рекао да је то била идеја која је храбрима улила снагу да се у годинама оснивања супротставе политичком једноумљу које је жељено да влада свим људима земље.

– Сигурни смо да је то било веома тешко за људе који су оснивали партију. Зато им хвала, јер су жељели најбоље за свој народ и у таквом времену су имали храбрости да започну наш пут и осигурају себи будућност за наредне деценије. И то траје већ 28. година. А биће и остаће тако јер дубоко вјерујемо у идеје и чврсте темеље на којима смо себи осигурали будућност у слободи и једнакости. Вјерујемо у идеју правде и солидарности, социјалне правде и у једнакост шанси за сваког човјека, те хуманистичке вриједности које су уграђене у наш институционални систем и законодавство. Српска је захваљујући социјалистима и нашим партнерима у власти почела и наставила да се гради, а ми се бринемо да она економски оснажује из дана у дан. Ми се бринемо да понудимо будућност младима не било гдје, него овдје у Српској. Да бисмо то постигли, морамо радити свакога дана најбоље, што показујемо на не малом броју примјера. У нашим редовима су многи веома млади и успјешни људи – рекао је Ђокић.

Социјалистичка партија је у настајању имала идеју мира, а он је дошао 1995. године за шта смо се изборили, каже Ђокић. Након тога је дошао веома тежак период санирања тешких ратних посљедица и развоја Републике Српске.

– Сјетимо се, тадашња власт је одбијала Дејтонски мировни споразум, али ми смо у њега вјеровали и смстрали да је он оквир за добар живот свих народа. Успјели смо да убиједимо народ да повјерује у нашу политику када смо 1997. године овдје извели велике промјене и спонтану револуцију са народом и када смо отворили пут новој политици на овим просторима. Тај курс никада није промијењен и на то смо поносни, скупа са нашим партнерима, попут СНСД-а који је од тада до данас постао веома снажан. Ми смо све вријеме жељели прогресивне идеје које људима доносе бољи живот, да отворимо добру комуникацију и доведемо свијет овдје, у чему смо и успјели – рекао је он.

Данас се Српска суочава са новим изазовима и упорно је под нападима који желе да је промијене и скрену са пута.

– Ми то не дамо и остајемо вјерни и досљедни идеји Устава БиХ, односно Дејтонског мировног споразума. Ништа више нити мање. Нама је данас неопходно да се боримо за економски развој. Томе одувијек тежимо. Наши су људи вриједни, посвећени и предани послу, доприносе, раде и стварају резулате. Тамо гдје смо ми, има резултата и на то смо веома поносни јер желимо да Српска буде мјесто слободе и доброг живота сваког човјека. Ми људе не дијелимо, само их препознајемо као добре и лоше. Поштујемо вриједности сваког народа и идентитет заједница које живе са српским народом и једнако то тражимо за нас који смо створили Српску, која нам је важнија од живота – истакао је Ђокић.

Говорећи о изазовима са којима су се социјалисти суочавали, он је истакао да је свих ових година било је оних који су их спутавали, било је сумњиваца, чак и у њиховим редовима, таквих који су покушали да их одбаце на друштвене маргине.

– У томе нико није успио. Посљедњи такав покушај копирања наше идеје и преузимања вриједности десио се у двадесетој години. То ћемо спојити са оним што нас мучи све и што мора да нестане. Kако се ријешимо короне, тако ћемо и њих. То је било велико искуство на којем смо провјерили и себе и друге. У томе се нису најбоље снашли ни неки наши коалициони партнери који су им дали много више него што су могли икада да заслуже. Али је добро да смо то препознали и одбацили. Рекли смо сви заједно да нам копије не требају, него само оригинали на којима имамо суви жиг на којем пише "Социјалистичка партија" – рекао је Ђокић.

Предсједник социјалиста у Србији Ивица Дачић укључио се видео линком на прославу и честитао 28. рођендан сестринској партији у Српској. Ђокић је рекао да је Дачић говорио кратко, али да је рекао много.

– Дао нам је поруку са смјерницама које морамо да слиједимо. Ми социјалисти и Социјалистичка партија Србије смо једно ткиво које живи у двије државе, једна политика и исти политички програм. Борићемо се да то преносимо на нове генерације. Јединство са Србијом је наша стварност и трајна гаранција за наш живот и равноправност. Вјерујемо да ће Србија као и јуна 93. тако и сада једнако бринути о нама и радити на јединству Српске и Србије. Српска данас није заједница која пружа руку да би јој неко нешто дао, него она која има шта да пружи, која може да ствара много – рекао је Ђокић.

Он је рекао да Српска има своје способне, паметне људе, моћне институције, одговорне руководиоце, свјесне потреба и улога свих појединаца у друштву.

– Видим сигурност у нашем друштву. Не смијемо никада сумњати у оптимизам или да попустимо под притисцима, наше је да радимо и да их све свладамо. Ми социјалисти то знамо и зато 28 година радимо и боримо се за будућност, оснажени младим људима који ће наставити градњу наше Републике Српске. Вјерујмо у наше младе који ће наставити добрим путем, а цијенимо наше старе који су све ово започели и изградили. Социјалистичка идеја овдје живи више од једног вијека, а знате како кажу у Српској православној цркви – оно што живи толико, трајаће вјечно – рекао је Ђокић.