Први Кинез стиже у Београд: Си Ђипинг писао ауторски текст у Политици

Кинески предсједник Си Ђинпинг најавио је да ће Србија и Кина продубити свеобухватно стратешко партнерство. Он је нагласио да Кина поштује и подржава избор народа Србије за развојни пут и напоре које је српска држава уложила у очување националног суверенитета и територијалног интегритета, супростављајући се мијешању било које силе у српске унутрашње послове.

уторак, мај 7, 2024 / 13:47

Си који данас започиње дводневну посјету Београду је у ауторском тексту за "Политику" истакао да Србија и Кина треба и даље да остану досљедни искреном пријатељству.

"Треба да досљедно играмо узорну улогу у унапређењу правде и правичности. Као челични пријатељи и чувари свјетског мира, Кина и Србија имају сличне ставове о многим важним међународним и регионалним питањима, суочавајући се са међународном ситуацијом испреплетеном промјенама и турбуленцијама", рекао је Си.

Предсједник Кине осврнуо се и на бомбардовање кинеске Амбасаде у Београду прије 25 година, када су погинула три кинеска новинара, те поручио да то никада не смије бити заборављено.

"Кинески народ цијени мир, али никада неће дозволити да се понови историјска трагедија", нагласио је Си.

Према његовим ријечима, пријатељство Кине и Србије, које је натопљено крвљу два народа, постало је њихово заједничко сјећање и охрабриће обје стране да крену крупним корацима напријед.

"Док се осврћемо на пут које су наше двије земље заједно прошле – очекујемо обећавајућу будућност којој заједно тежимо. Стојећи на новој историјској полазној тачки спремни смо да са српским пријатељима изградимо заједницу Кине и Србије, са заједничком будућношћу у новој ери", поручио је кинески предсједник.

Предсједник Кине Си Ђинпинг данас долази у дводневну званичну посјету Србији, гдје ће му домаћин бити предсједник Србије Александар Вучић.

Он је у оквиру своје европске турнеје претходно боравио у Паризу, а након Београда предвиђена је посјета Будимпешти.Оставите одговор