Италија признаје наше возачке дозволе и обратно

Министар транспорта и комуникација у Савјету министара Един Форто и амбасадор Италије у БиХ Марко ди Руца данас су, након 16 година усаглашавања, потписали споразум о узајамном признавању возачких дозвола између БиХ и Италије.

уторак, мај 7, 2024 / 13:43

Форто је захвалио амбасадору и Влади Италије која је урадила нешто што друге земље не сматрају приоритетним, а што је од великог значаја за БиХ и њене грађане.

"Ово треба бити примјер сарадње, али и мотив другим европским земљама које још нису позитивно одговориле на нашу иницијативу за признавање возачких дозвола", истакао је Форто.

Потписивање споразума олакшаће живот грађана БиХ који живе и раде у Италији, посебно ако је њихово посао везан за управљање моторним возилом.

"Сектор мобилности је од фундаменталног значаја за држављане двије земље, који су захваљујући овом споразуму још ближи. Његово потписивање није само инструмент техничке природе, већ и мост који ће ојачати везе БиХ и Италије и дати додатни замах нашим билатералним односима", рекао је амбасадор Ди Руца.

Према споразуму, уговорне стране узајамно признају важеће возачке дозволе у корист њихових власника који стичу стални боравак на територији друге земље.

Возачка дозвола коју су издала надлежна тијела једне од уговорних страна престаје да важи на територији друге стране годину дана након што њен власник стекне право сталног боравка на територији друге уговорне стране.

Споразум ступа на снагу 60 дана након ратификације у обје земље.Оставите одговор