Удружени медијски подухват: Само ми можемо објављивати слике разних дроља

Ваљда је свима јасно да шта год да се деси на Фесјбуку, никако не остаје само на Фејсбуку. Пише Марко Шикуљак Нисмо нешто посебно преносили вијести које су се шириле око некакве странице у којој је сакупљено мноштво слика дјевојчица у изазовним позама, а све насловљено са Највеће дроље. Свакаквих ствари има на тој друштвеном […]

петак, 25 априла, 2014 / 13:51

Ваљда је свима јасно да шта год да се деси на Фесјбуку, никако не остаје само на Фејсбуку.

Пише Марко Шикуљак

Нисмо нешто посебно преносили вијести које су се шириле око некакве странице у којој је сакупљено мноштво слика дјевојчица у изазовним позама, а све насловљено са Највеће дроље.

Свакаквих ствари има на тој друштвеном мрежи, али ово је повукло окидач бијеса јавности. Или само медија? Много жучи је просуто ка објесним младићима, па су они, иако малољетни, проглашени педофилима, а њихова група је називана срамотном. Они су се бранили да су слике биле јавне на Фејсбуку, самим тим доступне свима, и да су их власнице саме постављале. А да би коментатори “просули исти хејт” и да се страница зове “најљепше дјевојке”.

Они који коментаришу по сајтовима нису дали за право хајци коју су медији водили, и већином су били на трагу мишљења како се дјевојчице у глуматању старлета понашају непристојно, а њихови родитељи о томе појма немају.

Е сад, увијек има родитеља којима ни љекарски налаз није довољно да признају како им је дијете наркоман, те у најбољем случају могу повјеровати да им је неко све то подметнуо. Онима са таквом психологијом за право дају медији који већи проблем налазе у томе да је неко епидемију фејсбук селфија подвео под категорију “дроља” него што је такво понашање узео маха.

У свему, највеће је лицемјерје оних који осуђују сакупљаче провокативних фотографија, а сами набијају кликове, посјету и зараде на сликама Станије, Сораје и Ким Кардашијан. И који висе на профилу Цецине дјеце, чекајући да виде шта су поставили, а шта лајковали.

Дајући на значају њиховим сисама и дупетима, објављујући свако њихово пућење пред огледалом и мобилним телефоном, медији су створили наш заједнички “селфи” у коме је то сасвим нормално и надасве пожељно.

Предувани балон ове ненормалне ситуације је морао пући. Странице са темом “највеће дроље” нису лијепа ствар, али су биле неизбјежна. Чисто да се види како то изгледа са стране. Не мијењају се ствари тако што се разбије огледало у коме не видите оно што вам се свиђа. А ако се свиђа, трк по телефон.