У трци против Ахмадинеџада – помоћу права жена

ТЕХЕРАН – Кандидат за предсједника Ирана Мир-Хосеин Моусави обећао је да ће, уколико побједи на предстојећим изборима, промијенити законе који дискриминишу жене. "Измјенићемо законе који неправедно третирају жене", рекао је Моусави у обраћању присталицама у Техерану. Он је најавио укидање тзв. "полиције за морал" која провјерава да ли се људи на улицама облаче у складу […]

недеља, 31 маја, 2009 / 15:12

ТЕХЕРАН – Кандидат за предсједника Ирана Мир-Хосеин Моусави обећао је да ће, уколико побједи на предстојећим изборима, промијенити законе који дискриминишу жене.

"Измјенићемо законе који неправедно третирају жене", рекао је Моусави у обраћању присталицама у Техерану.

Он је најавио укидање тзв. "полиције за морал" која провјерава да ли се људи на улицама облаче у складу са исламским прописима. Ова полиција најчешће хапси жене за које процјени да нису адекватно обучене.

Моусави је рекао да ће он предложити измјене законе који ће бити у складу са духом иранског Устава, посебно оних који неравноправно третирају жене.

Он је подржао активисте за права жена и најавио законске мјере као помоћ да се оконча насиље над женама.

Аналитичари виде Моусавог као најјачег изазивача предсједнику Махмуду Ахмадинеџаду, који жели други мандат. Моусави је један од четири кандидата коме је одобрено да се кандидује за изборе који ће бити одржани 12. јуна. Он је био премијер Ирана у вријеме рата Иран-Ирак од 1980. до 1988. године.

Трећи кандидат је бивши шеф моћне иранске Револуционарне гарде Мохсен Резаи, а четврти је бивши предсједник парламента Мехди Каруби.

Питање права жена у Ирану је веома осјетљиво питање и управо због тога у предсједничкој кампањи и Захра Рахнавард и супруга кандидата Мехдија Карубија имају активну улогу.

Обраћајући се окупљеним присталицама супруга предсједничког кандидата Моусавија Захра Рахнавард рекла је да се мора припремити терен за Иран у коме жене неће бити жртва дискриманције.

"Морају се донијети закони које једнако третирају жене. Жене се морају оснажити финансијски, морају имати могућност да бирају професију за коју сматрају да су способне и вријеме је да иранске жене заузму високе позиције у власти", рекла је она.Оставите одговор