Шри Ланка: Код нас Хаг не долази у обзир

СИНГАПУР – Независни судови Шри Ланке, а не међународне организације, проводиће истрагу и процесуираће било који случај наводног кршења људских права током сукоба са побуњеницима Тамилским тигровима, изјавио је министар иностраних послова Рохита Боголагама. "Шри Ланка је суверена земље са својим законским оквирима. У нашој земљи правосуђе је потпуно независно", рекао је Боголагама на конференцији […]

недеља, мај 31, 2009 / 14:55

СИНГАПУР – Независни судови Шри Ланке, а не међународне организације, проводиће истрагу и процесуираће било који случај наводног кршења људских права током сукоба са побуњеницима Тамилским тигровима, изјавио је министар иностраних послова Рохита Боголагама.

"Шри Ланка је суверена земље са својим законским оквирима. У нашој земљи правосуђе је потпуно независно", рекао је Боголагама на конференцији о безбједности у Сингапуру.

Он очекује да ће крај грађанског рата у земљи довести до економског раста од три одсто у наредне двије године, након опоравка индустрије и доласка страног капитала.

"Сада када је земља ослобођена терора доћи ће приватне компаније са неопходним капиталом", рекао је Боголагама.

Боголагама је одбацио критике о кршењу људских права у сукобима са герилцима уз образложење да Шри Ланка никад није престала да испоручује храну областима под контролом Тамилских тигрова, иако је већина те хране одлазила у руке побуњеницима.

Он је истакао да су Тамилски тигрови војно потпуно поражени и да је влада увјерена да побуњеници нису у позицији да се регрупишу или да изводе неке мање акције.

"Мртви не могу да воде рат", рекао је Боголагама.

Шри Ланка прогласила је почетком мјесеца побједу на побуњеничким Тамилским тигровима након 25 година сукоба у којима су погинуле десетине хиљада људи, а стотине хиљада цивила расељено.

Тамилски тигрови или пуним именом Ослободилачки тигрови тамилског Елама, војна је и политичка организација, која је од почетка 70-их у оружаном сукобу против владе Шри Ланке. Циљ ове организације је независна тамилска држава у источном и сјеверном дијелу острва.

Многе земље, као и Европска Унија сматрају Тамилске тигрове терористичком организацијом, што је један од главних разлога што кршења људских права у офанзиви на Тамиле, неће бити предмет међународног притиска и наметања судских инстанци, као што је то случај са Трибуналом за злочине почињене на простору бивше Југославије у Хагу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *