У Шипову отворена фабрика бетонита

Министар идустрије енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић отворио је данас у Шипову нову фабрику алкално активираног бентонита предузећа "Бентонит” и "Бентопродукт”, у чију изградњу су руски инвеститори уложили 4,5 милиона евра. Нова фабрика ће запошљавати 56 радника, а 95 одсто производње биће намијењено извозу. Министар Ковачевић рекао је да ће се отварањем фабрике […]

понедељак, 31 октобра, 2011 / 17:08

Министар идустрије енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић отворио је данас у Шипову нову фабрику алкално активираног бентонита предузећа "Бентонит” и "Бентопродукт”, у чију изградњу су руски инвеститори уложили 4,5 милиона евра.

Нова фабрика ће запошљавати 56 радника, а 95 одсто производње биће намијењено извозу.

Министар Ковачевић рекао је да ће се отварањем фабрике остварити вишеструки бенефит, што подразумијева отварање нових радних мјеста, ангажовање многих кооперантских субјеката, али и смањење спољнотрговинског дефицита РС.

Он је додао да је Влада РС препознала вриједност овог пројекта када је 2006. године дала концесију руском инвеститору и истакао да је ово позитиван примјер у ком правцу треба да се крећу инвестиције у Српској.

“Шипово је одличан примјер како локална заједница брине о развоју, а данас смо с општинским руководством разговарали и о изградњи малих хидроелектрана на Јањским Отоцима, као и о другим минералним ресурсима”, рекао је министар.

Већински власник фабрике Адам Витаригов изразио је очекивање да ће отварање фабрике бити почетак и за друге инвестиције и додао да ће менаџмент предузећа посветити пажњу социјалним питањима радника.

Он је захвалио Влади РС и ресорном министартву за повјерење када су одобрили концесију и подсјетио да је градња фабрике почела прије двије године.

Директор фабрике Саша Грбић нагласио је да је капацитет фабрике 47 хиљада тона бентонита, уз планирани промет од пет до 10 милиона КМ, а производња ће почети са 60 до 70 одсто капацитета.

Он је додао да се у наредне три године планира остварење производње до 95 одсто капацитета, као и да ће производи бити извожени у земље бивше Југославије, Мађарску и Аустрију.

“Наша визија је да у року од двије године постанемо лидер на простору југоисточне Европе у производњи бентонита, а за неких пет година сигурно ћемо бити респектабилан конкурент и на удаљенијим тржиштима”, рекао је Грбић.

Према његовим ријечима, бентонит је веома риједак минерални ресурс, а шиповски бентонит је изузетне чистоће и може се користити за израду ливачких калупа, у грађевинарству, индустрији боја, керамичкој индустрији, производњи сапуна, папира, прехрамбеној индустрији и пољопривреди, те као нешкодљив додатак лијековима.

“Влади РС смо понудили најбоље услове и овим чином данас смо то и доказали”, рекао је Грбић током презентације пројекта, додајући да се са постојећом сировинском базом може радити наредних 50 година.

Предсједник Владе РС Александар Џомбић због обавеза није могао присуствовати данашњем отварању.