Палестина нови члан Унеска

Палестинска држава постала је данас пуноправна чланица Унеска, једне од најважнијих агенција Уједињених нација. "Генерална конференција одлучила је да прими Палестину као чланицу Унеска", пише у резолуцији за коју је гласало 107 земаља, против је било 14, док су 52 земље биле уздржане. Та одлука је веома значајна за Палестинце који у њој виде могућност […]

понедељак, 31 октобра, 2011 / 17:19

Палестинска држава постала је данас пуноправна чланица Унеска, једне од најважнијих агенција Уједињених нација.

"Генерална конференција одлучила је да прими Палестину као чланицу Унеска", пише у резолуцији за коју је гласало 107 земаља, против је било 14, док су 52 земље биле уздржане.

Та одлука је веома значајна за Палестинце који у њој виде могућност првог успјеха кад је ријеч о захтјеву за пријем Палестине у УН.

Палестински предсједник Махмуд Абас је 23. септембра у Нјујорку свечано предао захтјев за пријем земље у УН, а Савјет безбједности треба да га размотри 11. новембра.

САД су упозориле Унеско да ће у случају пријема палестинске државе ускратити финансијску помоћ тој агенцији која износи 70 милиона долара. Израел је данас такође најавио суспендовање помоћи Унеску.

Два америчка закона с почетка ’90-их година забрањују финансирање специјализованих агенција УН које приме Палестину као пуноправну чланицу без претходног мировног споразума са Израелом.