У Броду се подсјетили на хрватску окупацију

Полагањем вијенаца на Централнм споменику погинулим српским борцима на Тргу патријарха Павла, у Броду је данас обиљежено 19 година од окупације ове општине од регуларне војске Републике Хрватске.  Предсједник Општинске борачке организације из Брода Марко Василић навео је да је 3. март у историји Брода уписан као дан када су Срби из ове општине стављени […]

четвртак, март 3, 2011 / 16:49

Полагањем вијенаца на Централнм споменику погинулим српским борцима на Тргу патријарха Павла, у Броду је данас обиљежено 19 година од окупације ове општине од регуларне војске Републике Хрватске.

 Предсједник Општинске борачке организације из Брода Марко Василић навео је да је 3. март у историји Брода уписан као дан када су Срби из ове општине стављени у гето и када је извршена отворена агресија на БиХ из државе Хрватске чије су регуларне оружане снаге окупирале ту општину.

Према његовим ријечима, у Броду је постојало десет логора под контролом Хрвата, у којима је држано више од 2 000 српских цивила. “Они су мучени и убијани. Жене су силоване“, истакао је Василић.

На дан 3. марта 1992. године преко тадашњег моста "Браства и јединства" из Славонског Брода у поподневним часовима прешло је близу 3 000 добро наоружаних хрватских војника и тешко наоружање.

Василић је истакао да је 3. март само био увод за настрашније и најсвирепије злочине који ће се догодити Србима у вријеме шестомјесечне хрватске окупације.

“Већ 26. марта хрватски војници, потпомогнути припадницима хрватско-муслиманских паравојних јединица из Брода, починили су стравичан злочин у приградском бродском насељу Сијековац, када је за само један час убијено 20 недужних цивила. Најстарија жртва је имала 80, а најмлађа 16 година“, истакао је Василић.

Он је навео да је наредних дана у Сијековцу убијен још 41 Србин, а само дан раније у Броду је убијена трочлана породица Мартић. “За ове злочине још нико није процесуиран, иако је још 2002. године Хашком суду достављен материјал са доказима о почињеним злочинима“, истакао је Василић.

Он је рекао да Борачка организација својим радом настоји да се ови догађаји не буду заборављени.

“Свакодневно слушамо како се покушавају омаловажити догађаји значајни за стварање Републике Српске. Покушава се Србима наметнути да славе дане који су за Србе у БиХ били борба за опстанак“, истакао је Василић, наглашавајући да су борци током рата дали свој допринос, а и да су увијек спремни за жртву да се сачува Република Српска.

Он је позвао младе да боље упознају историју својих предака и да уче од живих свједока и учесника догађаја.

И док се у Броду обиљежава датум окупације, у сусједном Славонском Броду Хрвати славе датум формирања 101. бригаде ХВО чији припадници су починили ратне злочине над бродским Србима.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *