Тресао се Бутмир – родио се наставак разговора

Лидери седам политичких партија из Републике Српске и Федерације БиХ који су данас у војној бази Бутмир разговарали са званичницима ЕУ и САД нису потписали никакав папир, а организатори састанка нису понудили никакав документ, него су представили принципе неопходне за убрзање реформи на путу БиХ ка евроатланским интеграцијама. Разговор се након генералног анализирања ситуације, претворио […]

петак, октобар 9, 2009 / 15:37

Лидери седам политичких партија из Републике Српске и Федерације БиХ који су данас у војној бази Бутмир разговарали са званичницима ЕУ и САД нису потписали никакав папир, а организатори састанка нису понудили никакав документ, него су представили принципе неопходне за убрзање реформи на путу БиХ ка евроатланским интеграцијама.

Разговор се након генералног анализирања ситуације, претворио у билатералне састанке са представницима партија, у којим се појединачно разговарало о мехизмима како да се дође до помака по питању евроатланских интеграција, визне либерализације, чланства у ЕУ и релаксирања унутрашњеполитичке ситуације.

Замјеник државног секретара САД Џејмс Штајнберг , министар иностраних послова Шведске Карл Билт и комесар за проширење ЕУ Оли Рен оставили су домаћим лидерима рок до 20. октобра да размотре њихове приједлоге, након чега ће поново разговарати.

Штајнберг је након састанка рекао да постоје обечавајући елементи да се иде даље.

Он је нагласио да лидери странака морају да схвате да никоме неће бити удовољени максималистички захтјеви и поновио да су САД и ЕУ предијељене да са домаћим политичарима учине све на убрзању пута БиХ ка ЕУ и НАТО.

Према његовој оцјени, постоји широко схватање међу странкама да је ово кључно вријеме за БиХ.

Билт је након састанка рекао да ЕУ и САД не желе да БиХ заостаје за земљама региона, као што се десило у случају визног режима.

Према његовим ријечима, домаћи политички лидери морају донијети одлуке којима ће бити омогућено да се БиХ прикључи ЕУ.

"На састанку су постављене основе", рекао је Билт, које ће странке у РС и ФБиХ даље разматрати.

Према оцјени Рена, састанци на Бутмиру који су трајали последњих 20 часова односили су се на будућност БиХ.

"Лидери у БиХ имају 10 кључних дана и мислим да то можемо искористити да би били постигнути важни циљеви. Вјерујем да ова прилика неће бити пропуштена", рекао је Рен.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *