Додик: За улаз у ЕУ нећемо једначину 5+2+1

САРАЈЕВО – Лидер СНСД, Милорад Додик, изјавио је да су европске интеграције биле основна тема састанка у Бутмиру и да је тенденција да се разговори наставе 20. октобра. "Рекли смо да не желимо видјети ситуацију у којој се `пет плус два` услова шири на `пет плус два плус један`", рекао је Додик. То, према његовим […]

петак, октобар 9, 2009 / 12:35

САРАЈЕВО – Лидер СНСД, Милорад Додик, изјавио је да су европске интеграције биле основна тема састанка у Бутмиру и да је тенденција да се разговори наставе 20. октобра.

"Рекли смо да не желимо видјети ситуацију у којој се `пет плус два` услова шири на `пет плус два плус један`", рекао је Додик.

То, према његовим ријечима, није фер и Република Српска не жели да види такав развој разговора.

"Неки су то идентификовали као потребу за уставним промјенама. Ми смо рекли да је РС потписница Дејтонског споразума, Анекса 4. тог споразума, односно Устава БиХ и само институције БиХ могу дати сагласност за евентуалне уставне промјене", нагласио је Додик,

Најављујући наставак разговара, лидер СНСД је поновио став РС да не треба мијењати Устав БиХ, мада је Народна скупштина раније донијела јасну одлуку да се у тим разговорима учествује.

Према Додиковим ријечима, данашњи разговори у војној бази Бутмир нису се одвијали по принципу понуде. Нико ништа није тражио ни наметао.

"Указано је на потребу да се убрза европски пут БиХ и да треба деблокирати тај процес. Очекују да се ми у БиХ договоримо и то је кључно", рекао је Додик и оцијенио да уставне промјене нису постављене као услов за улазак БиХ у Европску унију.

"Речено је да је то нешто што треба бити на дневном реду у процесу учлањења БиХ у Унију", додао је он.

Према његовим ријечима, неки учесници састанка желе да се уставне промјене претворе у нови услов.

"Мислим да то није фер, речено је `пет плус два` и то остаје као услов за кандидатуру БиХ", закључио је лидер СНСД.

Он је истакао да учесници састанка на Бутмиру нису добили никакав пријеглог написмено.

До нових разговора 20. октобра, према Додиковим ријечима, требало би да се одрже консултације са тимовима из Европске уније и САД.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *