Тражи се предсједник Савјета министра, СДС хоће само Хрвата

Чланови Предсједништва БиХ почели су међусобне консултације о провођењу и испуњавању процедуре у надлежности ове институције око предлагања кандидата за предсједавајућег Савјета министара БиХ, изјавио је Срни Борис Буха, савјетних српског члана Предсједништва БиХ Небојше Радмановића. Он није могао да саопшти када ће тачно почети консултације чланова Предсједништва БиХ са политичким странкама, али је навео […]

понедељак, 23 маја, 2011 / 20:17

Чланови Предсједништва БиХ почели су међусобне консултације о провођењу и испуњавању процедуре у надлежности ове институције око предлагања кандидата за предсједавајућег Савјета министара БиХ, изјавио је Срни Борис Буха, савјетних српског члана Предсједништва БиХ Небојше Радмановића.

Он није могао да саопшти када ће тачно почети консултације чланова Предсједништва БиХ са политичким странкама, али је навео да би они до краја ове или почетка наредне седмице требало да доставе Сипи и и Централној изборној комисији /ЦИК/ БиХ листу кандидата за предсједавајућег Савјета министара БиХ.

"Предсједништво БиХ има рок од 15 дана од сједнице на којој је конституисан Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ да достави име кандидата за предсједавајућег Савјета министара БиХ. Тај рок обухвата и изјашњавање ЦИК-а и Сипе о кандидатима. Предсједништво прије сједнице на којој ће изабрати кандидата за предсједавајућег Савјета министара БиХ мора листу кандидата за ту функцију доставити ЦИК-у и Сипи на провјеру", појаснио је Буха.

СДС: Неко са подршком хрватских гласача

Српска демократска странка саопштила је да је неопходно да Предсједништво БиХ одлуку о мандатару за састав Вијеће министара БиХ донесе консензусом и да ће било какво прегласавање српског члана значити намјерно блокирање процеса конституисања институција од стране друга два члана Предсједништва.

– Предложени кандидат, поред стручних, мора задовољити и критеријум ротације који предвиђа да номинован буде припадник хрватског народа иза кога стоји већинска воља хрватског гласачког тијела – наводи се у саопштењу.

Након формирања руководства Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, СДС очекује да Предсједништво БиХ, у складу са законом у року од осам дана од дана конституисања Дома, предложи мандатара за састав Вијећа министара БиХ.

СДС истиче да је одговорност за даље процесе у БиХ у рукама Предсједништва БиХ и апелује на његове чланове да не предлажу кандидате који неће добити подршку у скупштинској процедури, јер ће тиме непотребно изгубити вријеме и створити услове за даље продубљивање кризе.Оставите одговор