Филм о Јасеновцу приказан у Музеју РС

У Музеју Републике Српске вечерас је приказан документарни филм "Свједоци говоре" у коме преживјели логораши свједоче о усташком концентрационом логору Јасеновац. Аутор филма Драго Трнинић истакао је да се не смије заборавити геноцид који је почињен над Србима, Јеврејима и Ромима у Јасеновцу у Другом свјетском рату. "Никада не смијемо заборавти шта се догодило у […]

понедељак, мај 23, 2011 / 20:11

У Музеју Републике Српске вечерас је приказан документарни филм "Свједоци говоре" у коме преживјели логораши свједоче о усташком концентрационом логору Јасеновац.

Аутор филма Драго Трнинић истакао је да се не смије заборавити геноцид који је почињен над Србима, Јеврејима и Ромима у Јасеновцу у Другом свјетском рату.

"Никада не смијемо заборавти шта се догодило у Јасеновцу. Овај документарни филм урађен је да би се отргло од заборава оно што се догодило припадницима три народа који су били непожељни у тадашњој Независној Држави Хрватској", рекао је Трнинић.

Документарни филм је урађен уз подршку Радио-телевизије РС, а приказује се у оквиру 5. европске конференције о Јасеновцу.

Међународна комисија за утврђивање истине о Јасеновцу усвојила је данас Приједлог декларације о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом свјетском рату, која ће бити усвојена на конференцији о Јасеновцу 24. и 25. маја у Бањаој Луци.Оставите одговор