Травнички протест: Не газите права Хрвата

У Травнику је вечерас одржан скуп под називом „Не газите права Хрвата“ на којем је затражено поштивање изборне воље хрватског народа и да се понови избор Владе Средњобосанског кантона, јер је садашњи састав нелегалан. Предсједник ХДЗ-а БиХ Средњобосанског кантона Никола Ловриновић оцијенио је да је нелегално све што се дешавало у Кантону, али и у […]

уторак, мај 24, 2011 / 22:08

У Травнику је вечерас одржан скуп под називом „Не газите права Хрвата“ на којем је затражено поштивање изборне воље хрватског народа и да се понови избор Владе Средњобосанског кантона, јер је садашњи састав нелегалан.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Средњобосанског кантона Никола Ловриновић оцијенио је да је нелегално све што се дешавало у Кантону, али и у федералном Парламенту и да Хрвати не прихватају такав метод и начин рада.

"Тражимо да се поштује изборна воља хрватског народа и бирача и да се разговара са легитимним представницима Хрвата који су изабрани на прошлогодишњим изборима. Надамо се да ће овај скуп бити довољна порука да се направи одређена ревизија и да се вратимо раду како је прописао кантонални и Устав Федерације БиХ", каже Ловриновић.

Он је додао да неће одустати од својих права све док Уставни суд и Канцеларија високог представника не кажу да је све урађено како је предвиђено пословником и Уставом.

Предсједник Кантоналног одбора ХДЗ-а 1990 Славица Јосиповић рекла је Срни да је циљ вечерашњег окупљања да се свима који учествују у гажењу Хрвата пошаље јасна порука да они то не прихватају.

"Позивамо представнике бошњачког народа и представнике међународне заједнице да се у оквиру закона и устава поново вратимо у скупштинске клупе ради поновног избора кантоналне Владе на основу изборних резултата, посебно када је ријеч о предстваницима хрватског народа", каже Јосиповићева.

Овом скупу, који су организовали кантонални одбори ХДЗ-а БиХ и ХДЗ 1990 са саорганизаторима ХСС БиХ и бројним удружењима проистеклим из протеклог рата са подручја травничке општине, присуствовао је и потпредсједник Републике Српске Емил Влајки.

Скупштина Средњобосанског кантона изабрала је 11. маја нову Владу на челу са Тахиром Лендом из СДА. У извршној власти, која је изабрана након седам и по мјесеци од општих избора, први пут нема министара из ХДЗ-а БиХ. 0 КОМЕНТАРА

  1. Slika je iz Mostara. Čisto sumnjam da se u Travniku okupilo ovoliko ljudi sa ovoliko zastava i parola. Hrvati su totalno defanzivi i ovo u Travniku – samo je potez očajnika. Čini mi se da u Hrvata nema vizije za rješenje ove dekonstitutivne situacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *