Транспаренси своди рачуне: Највише жалби на корупцију при запошљавању

Више од 1500 грађана обратило ТИ БиХ путем бесплатне линије за пријаву корупције 0800 55555, а ТИ БиХ је поступао у више од 270 предмета по пријавама грађана, новинара, активиста и невладиних организација као и у предметима које је сам покренуо у 2017.г.

понедељак, март 5, 2018 / 13:52

Скоро половина пријављених случајева (47%) у којима је ТИ БиХ дјеловао односи се и ове године на сектор државне управе, а затим слиједе пријаве из области правосуђа и образовања гдје је запажен и значајно већи број пријава у високом образовању.

Грађани се углавном жале на нерегуларности у поступцима запошљавања државних службеника, али и на пријем запосленика у јавним предузећима. У пријавама се обично истиче како се  унапријед зна ко ће бити изабран, али и на недостатак транспарентности конкурсних процедура. Примјетан је и пораст броја пријава на коруптивне радње које су поднијели тзв. звиждачи. Као примјер незаконитог запошљавања који је добио успјешан епилог издваја се раскидање уговора које је Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове склопила са више лица, након што је ТИ БиХ пријавио да је у овим случајевима дошло до кршења Закона о раду.

Упркос чињеници да се грађани већ годинама највише жале на направилности у запошљавању, институције одбијају унаприједити законске и подзаконске акте, који би унаприједили  транспарентност у запошљавању, а велики број јавних установа и јавних предузећа још увијек нема обавезу провођења јавних конкурса, што оставља простор непотизму и страначком запошљавању.

Тако је, на примјер, ТИ БиХ утврдио да Министарство просвјете и културе РС никада није донијело правилник који регулише пријем у радни однос у предшколским установама и да то отвара могућности за неуједначене праксе пријема стручног особља у овим установама. Омбудсмани су по пријави ТИ БиХ донијели препоруку да је ресорно Министарство обавезно без одлагања донијети правилник како би се коначно уредила област запошљавања у предшколским установама.

ТИ БиХ је у 2017. години тужио 15 институција због недостављања информација од јавног значаја, а добио је 15 управних спорова у раније покренутим предметима усљед кршења Закона о слободи приступа информацијама. Институције и даље одбијају доставити велики број информација позивајући се на изузетке као што је заштита личних података или повјерљивих комерцијалних информација.

Повећан број пријавилаца корупције и врсте пријава (сумње на непотизам, партијско запошљавање, злоупотребе службеног положаја…) упућује на то да је корупција свеприсутна у БиХ, али да доминира у јавној управи. Пријаве на рад правосудних органа показују да постоји изражено неповјерење грађана у њихов рад. Истовремено, не постоје назнаке да је у посљедњих годину дана унапређен законски и институционални оквир за борбу против корупције.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *