Транспаренси и ЕРС у епизоди: Понеси столицу кад пођеш на посао

Електропривреда Републике Српске тврди да није имала довољно столица за организовање састанака са представницима зависних предузећа, те је морала хитно набавити нове.

петак, 24 маја, 2019 / 13:16

Тако објашњавају из управе матичног предузећа након што је Транспаренцy Интернатионал у БиХ на транспарентно.ба објавио информацију о хитној набавци канцеларијског намјештаја, а Фронтал.СРБ доноси ово саопштење пресловљено, јер немамо живаца да исправљамо нечију патолошку потребу да користи енглески правопис у српском језику, макар Транспаренси била америчка организација.

"Нисмо хтјели погодовати нити једном понуђачу, већ смо хтјели обезбиједити што је могући бржи рок испоруке", стоји у изјашњењу Електропривреде РС, достављеном Агенцији за јавне набавке БИХ. Објашњавају да се састанци одржавају у згради матичног предузећа гдје је број мјеста ограничен, а одређен број столица оштећен. Зато су били спремни да плате и двоструко више само да им се фотеље испоруче у што краћем року, јер су 40 од укупно 100 бодова додијелили понуђачу који је понудио најкраћи рок испоруке, 50 за најнижу цијену а 10 за најдужи рок плаћања.

На тендер су пристигле двије понуде, а најпововољнију је доставо Динецо д.о.о. од 44.935,64 КМ без ПДВ-а, док је друга понуда у старту одбачена као неприхватљива, јер Сарајевски Цоунтy плус д.о.о. није доставио сертификат ИСО 9001:2015, узорке за канцеларијске фотеље, као ни још неколико докумената тражених тендерском документацијом.

Понуда Цоунтрy плус д.о.о. била је скупља за око 15 КМ, али са роком испоруке од 45 дана не би била повољнија чак ни да је била нижа за 36.000,00 КМ. Са таквим роком испоруке би било немогуће побиједити на тендеру чак ни да се хипотетички, цијена спустила на само 8.500 марака, јер је Динецо д.о.о. понудио рок испоруке од 5 дана и ту направио недостижну разлику у бодовима што је илустровано у другој табели.

За годину и по 14 пута продавали намјештај ЕРС

Ова фирма са сједиштем у Требињу од почетка прошле године до данас Електоропривреди РС (са зависним предузећима) је четрнаест пута продавала намјештај, а све је плаћено укупно 329.739,76 са ПДВ (без пдв 281.828,86 КМ). Намјештај су од њих, поред матичног, куповала и зависна предузећа ЕРС-а, попут Електро Херцеговине и Хидроелектране Дабар.

Највише су потрошиле Хидроелектране на Требишњици (ХЕТ) које су од почетка прошле године једанаест пута куповале намјештај од ове фирме. Током 2018. године ХЕТ је са Динецом закључио шест пута директни споразум у укупном износу од 31.115,71 КМ, иако подзаконски акт прописује да се током једне године за исти предмет набавке може потрошити до 6.000,00КМ путем овог постука.

Током ове и прошле године ХЕТ је имао и три веће набавке намјештаја, а на свим тендерима побиједила је фирма Динецо. Сваки пут тражено је да се уговорном органу омогући контрола робе у поступцима производње и финалне обраде, као и да понуђач посједује неки од ИСО сертификата.