Трамп помиловао оног што је "пушио марихуану, а није увлачио"

Није у питању Клинтон, већ његов обожаватељ и копирант, бивши гувернер Илиноиса српског порекла Род Благојевић, изашао је из затвора након што га је амерички предсједник Доналд Трамп помиловао.

среда, 19 фебруара, 2020 / 11:35

Он је у затвору провео седам година због политичке корупције, преваре и изнуде, а између осталог, познат је још и по томе што је на тврдње да је некад у младости пушио марихуану, одговорио једнако као његов страначки друг, ратни злочинац Бил Клинтон.

Благојевић (63), који је био усуђен на 14 година затвора због корупције, пуштен је из затвора четири године прије него што би имао право на условну слободу 2024. године.

"Чикаго трибјун" је објавио фотографију Благојевића на међународном аеродрому у Денверу, гдје се укрцао у авион којим је одлетио у Чикаго.

У вријеме док је био гувернер Благојевић је био познат по тамној коси, али је сада сијед јер су, како напомиње АП, фарбе за косу забрањене у затвору.

Благојевић је истакао да је "дубоко и вјечно" захвалан Трампу због одлуке да му преиначи затворску казну.

"Он (Трамп) није морао то да уради. Он је републикански предсједник, а ја сам био демократски гувернер", рекао је Благојевић.

Рекао је да намјерава да оно што је лоше претвори у добро.

"Борићу се против коруптивног кривичног правног система који често прогони и процесуира људе који ништа нијесу учинили лоше, који изриче веће казне, не показује милост", казао је Благојевић.

"Они могу да чине шта год желе. Ставе вас у затвор због нечега што није кривично дјело", додао је.

Благојевић је најавио да ће током дана одржати конференцију за новинаре.

Он од 2012. године служи казну пошто је био осуђен за политичку корупцију, превару и изнуду и то само неколико мјесеци након што се појавио у Трамповом ријалити програму "Славни шегрт".

Благојевићу, бившем демократском гувернеру Илиноиса на терет се ставља да је покушао да прода место у Сјенату, које је остало упражњено одласком Барака Обаме.

Посљедњу могућност за жалбу Благојевић је искористио 2018. године и изгледало је да ће остати иза решетака до 2024. година, када му истиче казна.

Његова супруга Пети је 2018. године путем медија позвала Трампа да интервенише, хвалећи предсједника и повезујући истрагу против свог супруга са истрагом специјалног тужиоца Роберта Малера о наводној умијешаности Русије у предсједничке изборе 2016. године.

У августу прошле године Трамп је на Твитеру написао да Бијела кућа разматра Благојевићев случај. Род Благојевић је осуђен на 14 година затвора, а одслужио је седам година.

"Многи траже да размотрим могућност да му смањим тако тешку казну", навео је Трамп.

Пресуда Благојевићу привукла је велику пажњу, иако су у Илиноису четири од посљедњих 10 гувернера завршила у затвору због корупције. Благојевић је, наиме, осуђен на најдужу казну.