Само код нас: Хјустон преваром дошао до титуле бејзбол првака

Амерички спорт, прецизније бејзбол, уздрмао је скандал какав до сада није виђен. Хјустон Астроси, шампиони МЛБ лиге из 2017. године, оптужени су да су, просто и једноставно, варали како би дошли до титуле.

среда, 19 фебруара, 2020 / 15:41

Амерички медиј "Атлетик" је у новембру 2019. објавио причу о томе како је Хјустон, током похода ка титули 2017, користио технологију како би крао сигнале које су једни другима упућивали њихови противници.

Тренутно пичер Оукланд Атлетикса Мајк Фајерс те сезоне, као и током још двије, био резерва у Хјустону, а управо је он открио недјело своје бивше екипе.

Недуго након што је чланак објављен, МЛБ (Major League Baseball) је покренуо истрагу, а комесар лиге Роб Менфред је средином јануара изашао са пресудом.

Астроси су током 2017. и 2018. године електронским путем, тачније скривеним камерама, крали сигнале који су противнички хватачи слали својим пичерима, те те информације брзопотезно просљеђивали својим играчима на терену.

Хјустон је због тога кажњен са пет милиона долара, менаџер Еј Џеј Хинк и генерални менаџер Џе Лахнау су добили једногодишње суспензије у отпуштени су из екипе, која је успут изгубила и све пикове прве и друге рунде 2020. и 2021. године.

Дакле – Хјустон Астроси су очигледним и доказаним варањем дошли до титуле 2017. године, послије тога наставили са истом праксом, али то им неће одузети епитет шампиона.

Иако није доказано да је Хјустон исто радио прошле сезоне, вјерује се да је до финала, у којем је поражен од Вашингтон Нешналса, дошао користећи исту тактику.