Трактори ће РС извући из кризе

БАЊА ЛУКА – Влада Републике Српске констатовала је на данашњој сједници да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС реализовало своје обавезе у вези са субвенционисањем куповине трактора. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је 10. јула са представницима предузећа ИМТ – Нови Београд потписало Уговор о испоруци трактора произведених у Србији којим је предвиђено да […]

понедељак, јул 20, 2009 / 17:50

БАЊА ЛУКА – Влада Републике Српске констатовала је на данашњој сједници да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС реализовало своје обавезе у вези са субвенционисањем куповине трактора.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је 10. јула са представницима предузећа ИМТ – Нови Београд потписало Уговор о испоруци трактора произведених у Србији којим је предвиђено да Министарство ИМТ-у уплаћује субвенцију од 1.000 евра, посредством овлаштеног дистрибутера, у складу са Правилником о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села, саопштено је из Бироа Владе РС за односе са јавношћу.

На сједници Владе је констатовано да се акција набавке трактора одвија према предвиђеној динамици, у складу са Споразумом по веома повољним условима.

Влада РС је на редовној тематској сједници о реализацији мјера за ублажавање негативних ефеката свјетске економске кризе на РС разматрала усмену информацију о реализацији споразума о сарадњи у области привреде РС и Србије, у вези са заједничким субвенционисањем куповине ИМТ-ових трактора и путничких возила "фијат пунто", као и за намјештај и туристичке аранжмане за тржиште РС.

У саопштењу се прецизира да је, на основу потписаног Споразума, предвиђена субвенционисана продаја трактора произведених у Србији, уз умањење продајне цијене купљеног новог трактора за 2.000 евра и субвенционисањем каматне стопе за кредите за набавку трактора.

Додатна субвенција, коју обезбјеђује Влада РС, као подстицај пољопривредним произвођачима, који купе трактор од произвођача ИМТ, ИМР и "Металопрерада" из Србије, износи 1.000 КМ за тракторе до 50 коњских снага и 5.000 КМ за тракторе преко 50 коњских снага.

Споразумом је предвиђено да се у наредних 18 мјесеци купцима у РС омогући куповина 2 000 трактора и то 500 трактора до краја 2009. године, а 1 500 трактора до краја 2010. године.

Овлашћени дистрибутери ИМТ трактора у РС су предузећа "Агрокоп" из Кобатоваца и "Југометал" из Бијељине.

"С обзиром да `Агрокоп` из Кобатоваца није на вријеме завршио технички дио посла са произвођачем ИМТ трактора Нови Београд, испорука трактора посредством овог дистрибутера није почела у предвиђеном року", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је, након што су обављене све неопходне формалне радње, "Агрокоп" почео са продајом трактора и издавањем предрачуна заинтересованим пољопривредним произвођачима који су регистровани у РС.

Посредством овог дистрибутера до данас до 14.00 часова продата су два трактора за готовину и издато 36 предрачуна за куповину нових трактора.

У реализацији Споразума Министарство финансија је 14. јула потписало Уговор о регулисању међусобних односа у вези са субвенционисањем каматних стопа за кредите са Комерцијалном банком АД Бања Лука и Уникредит банком АД Бања Лука.

Према Уговору, Уникредит банка АД Бања Лука ће кредите пласирати под фиксном каматном стопом од 3,7 одсто на годишњем нивоу, а каматна стопа код Комерцијалне банке АД Бања Лука је 4,5 одсто, с тим да ова банка нуди могућност кредитирања без жираната.Оставите одговор