Eулекс нема довољно доказа о "Жутој кући"

БЕОГРАД – Еулекс још није покренуо истрагу о наводним злочинима албанских герилаца на сјеверу Албаније, укључујући и крађу органа, јер нема чврстих доказа, али ни свједока тих догађаја, рекао је шеф истражног тима за ратне злочине Еулекса Мати Ратикаинен. Ратикаинен је приштинском дневнику "Коха диторе" рекао да је, за сада, са сигурношћу утврђено да постоји […]

понедељак, 20 јула, 2009 / 17:17

БЕОГРАД – Еулекс још није покренуо истрагу о наводним злочинима албанских герилаца на сјеверу Албаније, укључујући и крађу органа, јер нема чврстих доказа, али ни свједока тих догађаја, рекао је шеф истражног тима за ратне злочине Еулекса Мати Ратикаинен.

Ратикаинен је приштинском дневнику "Коха диторе" рекао да је, за сада, са сигурношћу утврђено да постоји кућа у којој је, према наводима српског тужилаштва за ратне злочине и бивше главне тужитељке Хашког трибинала Карле дел Понте, била импровизована болница у којој су отетим Србима вађени органи, али да у вези читавог тог случаја, нема других чврстих доказа.

"Жута кућа", у селу Бурељ на сјеверу Албаније раније је означена као мјесто у којем су киднаповани косовски Срби, који су затим мучени, убијани и вађени су им органи, који су, касније, продавани на црном тржишту.

Српско тужилаштво је до сада, на основу фотографија којима располаже, идентификовало 10 могућих егзекутора и једну од жртава – Предрага Драговића, а осим "жуте куће" помињу се још три локације, такође на сјеверу Албаније, на којима је могуће да су вршене трансплантације органа.

Правосудни органи у Србији отворили су у марту прошле године истрагу о трговини органима несталих Срба, након објављивања књиге "Лов" бивше хашке тужитељке Карле дел Понте.

Српско Тужилаштво, али и међународна организација за заштиту људских права "Хјуман рајтс воч" тражили су од Албаније да покрене истрагу о наводима о трговини органима отетих Срба.

Тужиоци из Тиране, као и званичници власти у Приштини, одбацили су те захтјеве, тврдећи да је "читава прича дио прљаве кампање против косовских лидера".

Истрагу о том случају води и специјални извјестилац Савјета Европе Дик Марти.Оставите одговор