БиХ друга у Европи по издвајању за социјалне категорије

БАЊА ЛУКА – БиХ је друга земља у Европи по висини издвајања за социјалне категорије, на шта отпада четири одсто Бруто друштвеног производа (БДП), показују подаци Свјетске банке. Према ентитетима, у Федрацији БиХ помоћ добија 12 одсто сиромашних, а у Републици Српској /РС/ око 22 одсто. Директор Института за друштвене и економске студије из Бијељине […]

уторак, 21 јула, 2009 / 18:37

БАЊА ЛУКА – БиХ је друга земља у Европи по висини издвајања за социјалне категорије, на шта отпада четири одсто Бруто друштвеног производа (БДП), показују подаци Свјетске банке.

Према ентитетима, у Федрацији БиХ помоћ добија 12 одсто сиромашних, а у Републици Српској /РС/ око 22 одсто.

Директор Института за друштвене и економске студије из Бијељине Алекса Милојевић сматра да ти подаци не показују стварно стање, које је, према његовом мишљењу и лошије.

Милојевић каже да би подаци били још алармантнији да је Свјетска банка имала податке колико се у БиХ издваја за здравство и пензије кроз различите директне или индиректне дотације из буџета.

"Парадокс је да БиХ као једна од најсиромашнијих земаља највише издваја за социјалу, а да је уједно земља која најмање издваја за сиромашне. То је страшно. Морамо се суочити с тим да смо земља која је у потпуности прилагођена за богате", навео је Милојевић.

Директор Економског института из Сарајева Анто Домазет навео је да ни једна власт у БиХ не жели консултовати струку како рјешити економске проблеме.

Предсједник Самосталног синдиката БиХ Едхем Бибер тврди да је синдикат више пута указивао на неекономичну и несистематску расподјелу социјалних давања у БиХ, ддоаући д аје БиХ једна од ријетких земаља која нема социјалну карту становништва.Оставите одговор