Тома Фила: Хашки суд је монструм

Пресуда некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу показала је да Хашки трибунал није суд правде, већ "монструм", рекао је Срни адвокат Тома Фила.

среда, 22 новембра, 2017 / 13:45
Он је навео да би образложење суда, који је Младића осудио на доживотну робију, било исто и за /бившег предсједника СР Југоаславије и Србије/ Слободана Милошевића да је остао жив.

"Све ово што је стављено Младићу, исто би било и Милошевићу да је остао жив. Они су тај суд направили као антисрпски и у том суду су неколико циљева поставили – прво Милошевић, па Младић, па Радован Караџић, затим Никола Кољевић, који се одлучио на неки други начин да ријеши проблем и касније Биљана Плавшић. Милошевић и Младић су им били главни", рекао је Фила.

Он је оцијенио да је зато овај суд и постојао и зато је морао да уради ово што је урадио.

"То није био суд правде, него један правни монструм, измишљен, незаконито постављен од Савјета безбедности, јер не би прошао на Генералној скупштини УН. Како је почео, тако ће и завршити", рекао је Фила.

Он је истакао да судије у Хашком трибуналу није било брига за доказе.

"Њих баш брига за доказе одбране, њих и не интересује што је човек на самрти, то је за њих безначајна олакшавајућа околност. То су људи без душе", рекао је Фила.

Првостепено вијеће Хашког трибунала за злочине у бившој Југославији осудило је некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића на доживотну казну затвора.Оставите одговор