Точка-У-цвијећу

Ракетни систем са дометом 120 километара произведен у вријеме Совјетског савеза, доживио је злогласност у рукама украјинских националиста.

четвртак, мај 5, 2022 / 23:54

Репни, односно погонски дио ракете, овдје идилично лежи у цвијећу. Без назнаке колико је убитачна. Некада је развијана са могућношћу да носи нуклеарну бојеву главу, а данас њен домет од 120 километара, снаге режима у Кијеву користе углавном са касетним пуњењем, у комбинацији са другим артиљеријским и ракетним наоружањем.

Ових ракета у арсеналу Русије нема, јер су замијењене савременијим системима. Ова ракета, са ознаком ОТР-21, помињана је и данас, од стране нашег оснивача Дани(ј)ела Симића који извјештава из Доњецка.

– Током ноћи гађани су многи објекти овде, најгоре су прошле Авдејевка и Јасиновата, које су редовне муштерије ракетних и артиљеријских напада из правца Украјине углавном по цивилним циљевима. Стамбена насеља су близу фронта, тако да и артиљерија и једне и друге стране заузима положаје који су близу стамбених насеља.

Некада због већ поменутог вјетра, а некада и намјерно, имали смо случај да је у Универзитетској улици, на месту које се налази непуних километар, два одавде када је 21 човјек изгубио живот, а 28 их је тешко осакаћено када су гађали том злогласном ракетом "Точка-У" која је била напуњена касетним пуњењем, које је забрањено Женевском конвенцијом – рекао је Симић гостујући у јутарњем програму Курир ТВ из Београда.Оставите одговор