Mилитанти режима у Кијеву окружени у Азовстаљу би да тргују цивилима у замјену за храну

Азовстаљ, као централно мјесто занимања свих земаља свијета, шаље вијести о томе да су руске снаге ушле у сам комплекс, али још није најјасније шта се тачно дешава на терену.

петак, 6 маја, 2022 / 08:13

Осим што је сасвим јасно да захтјевом да се за пуштање цивила из окружења, снагама режима у Кијеву достави храна у омјеру 15 цивила – једна тона намирница; те јединице дисквалификује као било какве заштитнике тог становништва, већ су више терористи који их држе као таоце.

У смислу патње цивилног становништва на овом подручју, насељена мјеста Авдејевка и Јасиновата су опет гађане ракетним системима БМ-21 Град и артиљеријом 122 мм у току прошлог дана и ноћи.

Такође, у Петровском рејону Доњецка повријеђена је једна становница овог дијела града, старица 1937. годишта и један тинејџер 2009. годишта, такође након пада пројектила из већ поменутог вишецјевног ракетног лансера Град.

Власти ДНР издале су због тога званично саопштење које упозорава грађане да се, због повећања артиљеријских напада на цивилну инфраструктуру од стране Оружаних снага Украјине, уздрже од посјећивања мјеста масовног окупљања за вријеме празника 9. и 11. маја.

Поменут је и 11. мај као празник, из разлога што се тај дан слави као Дан Доњецке Нароне Републике.

То ће рећи да је сад већ сигурно да Дан побједе у Доњецку неће бити обиљежаван парадом, као претходних година; а готово сигурно да и поред незваничне најаве са свих страна, она се врло вјероватно неће одржати ни у Маријупољу.

Министарство одбране Руске Федерације оптужује Оружане снаге Украјиине да распоређују артиљеријска оруђа, и то са јасним адресама, у рејонима Харкова, Одесе, Славјанска и Лисичанска.

Од јуче ујутру примјетио сам да је овдашњи интернет добио третман као и руски, у смислу да су искључене америчке друштвене мреже попут Фејсбука и Твитера, што је на неки начин признање ових територија као независних у односу на Украјину, барем у овом виртуалном свијету. Интернет је до сада био без тих ограничења, у смислу да се у међународним кодовима и телефони овдје, а до сада и интернет, третирају као дио украјинског информативног простора, закључио је наш Дани(ј)ел Симић укључујући се у Јутарњи програм РТРС из Доњецка.