Теслић: Исплаћено око 290.000 КМ подстицаја

ТЕСЛИЋ- За 323 пољопривредна произвођача из Теслића из буџета општине у прошлој години је издвојено 287.596 марака подстицајних средстава за развој сточарства, производњу поврћа и за производњу у воћарству, пчеларству и рибарству. Општина Теслић је за подстицаје у привреди и пољопривреди прошле године издвојила пола милиона марака, од чега је 350.000 марака усмјерено за пољопривредне […]

уторак, 31 маја, 2011 / 16:21

ТЕСЛИЋ- За 323 пољопривредна произвођача из Теслића из буџета општине у прошлој години је издвојено 287.596 марака подстицајних средстава за развој сточарства, производњу поврћа и за производњу у воћарству, пчеларству и рибарству.

Општина Теслић је за подстицаје у привреди и пољопривреди прошле године издвојила пола милиона марака, од чега је 350.000 марака усмјерено за пољопривредне подстицаје. Буџетска издвајања за подстицаје у овој години остала су на прошлогодишњем нивоу.

Највише подстицаја у прошлој години усмјерено је на сточарску производњу, односно производњу млијека, гдје је забиљежено повећање и броја пољопривредних произвођача и броја грла у односу на 2009. годину.

Подстицајне мјере за развој пољопривреде из године у годину дају одређене резултате како у повећању обима производње и унапређењу квалитета, тако и када је ријеч о опредијељености пољопривредника према тржишној производњи, усвајању нових технологија и улагања у гране које су профитабилне, сматрају у Стручној служби за послове пољопривреде у општини Теслић.

Ова служба, која дјелује у оквиру Одјељења за привреду и друштвене дјелатности, евидентирала је благ пораст производње у свињогојству, овчарству и пчеларству, поврћа у пластеницима, као и интегралне произодње поврћа на принципу огледних парцела. Код теслићких пољопривредника повећана је заинтересованост за воћарстов с тенденцијом даљег пораста.

У Стручној служби кажу да се улажу велики напори у едукацију пољопривредних произвођача за шта је прошле године утрошено 10.000, а ове године је планирано 20.000 марака.

За производњу крављег млијека, тов јунади, производњу свињског меса, производњу овчијег меса и млијека, производњу млијека и меса коза, производњу у перадарству, за узгој рибе и производњу меда у овиј години укупно је планирано 140.000 марака. Максималан износ по једном домаћинству може да буде пет хиљада марака.Оставите одговор