Русија забранила увоз воћа и поврћа из Њемачке и Шпаније

Русија је, због ширења инфекције бактеријом ешерихија коли, забранила увоз поврћа из Њемачке и Шпаније и упозорила да ће, ако се ситуације не промијени, забранити увоз из цијеле Европе, изјавио је предсједник руске Агенције за санитарни контролу Генадиј Онишченко. "Уколико се ситуација не промјени, забрана ће бити проширена на поврће из читаве Европе", рекао је […]

уторак, мај 31, 2011 / 16:09

Русија је, због ширења инфекције бактеријом ешерихија коли, забранила увоз поврћа из Њемачке и Шпаније и упозорила да ће, ако се ситуације не промијени, забранити увоз из цијеле Европе, изјавио је предсједник руске Агенције за санитарни контролу Генадиј Онишченко.

"Уколико се ситуација не промјени, забрана ће бити проширена на поврће из читаве Европе", рекао је Онишченко за агенцију Интерфакс.

Он је додао да се поврће из Њемчке и Шпаније већ повлачи из руских трговинских ланаца наглашавајући да је "дата наредба да се на граничним прелезима заустави увоз".

Краставци, увезени из Шпаније и заражени смртоносним сојом бактерије ешерихија коли, већ су проузроковали синдром хемолитичке уремије, који изазива крваву дијареју и озбиљна оштећења јетре што може да доведе до смртног исхода.

Према информацијама из Њемачке регистровано је 1 200 обољелих а најмање 14 смртних случајева.

Онишченко је изјавио да Русија од компетентних извора Европске уније није добила никакво "разумљиво објашњење" о ширењу тешке цревне инфекције.Оставите одговор