Технологија и авиосаобраћај: Троглаво предсједништво примило првог Татарина из Русије

Чланови Предсједништва БиХ састали су се са делегацијом Републике Татарстан, коју је предводио предсједник Рустам Миниханов. Састанку су присуствовали и Алберт Каримов, замјеник предсједника Владе и министар индустрије и трговине Републике Татарстан, Андреј Богински, генерални директор холдинга "Хеликоптери Русије", те амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов.

четвртак, април 15, 2021 / 14:14

Саговорници су поздравили добре и стабилне политичке односе и сарадњу Босне и Херцеговине и Републике Татарстан, као и Руске Федерације, у чијем саставу се налази Република Татарстан. Исказана је намјера да се да се билатерална сарадња настави развијати на обострану корист, посебно на економском плану.

Чланови Предсједништва БиХ су изразили подршку одржавању састанака и посјета на високом нивоу, као што је посјета високе делегације Републике Татарстан, који ће интензивирати трговинску и економску сарадњу двије земље.

Посебна пажња је посвећена индустријској сарадњи. Овом приликом је пружена подршка закључивању споразума о технолошкој сарадњи и сарадњи у области ваздушног саобраћаја, како би се олакшале инвестиције и конкретизовали развојни пројекти.

По завршетку пандемије вирусом корона, очекује се интензивирање сарадње и у области туризма и културе, за које постоје реални потенцијал. Саговорници су пружили подршку и универзитетској сарадњи, као виду јачања билатералне сарадње Босне и Херцеговине и Републике Татарстан.

Говорећи о спољној политици БиХ, чланови Предсједништва БиХ су поновили потпуну и јединствену опредијељеност према чланству у ЕУ и интерес за развој пријатељских односа са државама изван граница ЕУ. Саговорници су се сложили да треба искористити све могућности за интензивирање сарадње у свим областима од заједничког интереса за Босну и Херцеговину и Републику Татарстан.Оставите одговор