Тадић: Нико не сме да вас бије

БЕОГРАД – Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је, поводом дешавања у Хрватској након осуђујућих пресуда хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, да је било какав реваншизам којим би била угрожена безбједност Срба у Хрватској недопустив. "Непримерен је и недопустив било какав реваншизам којим би могла бити угрожена безбедност Срба у Хрватској", изјавио је председник […]

петак, 22 априла, 2011 / 10:12

БЕОГРАД – Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је, поводом дешавања у Хрватској након осуђујућих пресуда хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, да је било какав реваншизам којим би била угрожена безбједност Срба у Хрватској недопустив.

"Непримерен је и недопустив било какав реваншизам којим би могла бити угрожена безбедност Срба у Хрватској", изјавио је председник Тадић за београдски дневник "Блиц".

Предсједник Србије је поручио и да нема мјеста ничијем ликовању.

Суочавање са сопственом прошлошћу, према Тадићевим ријечима, без обзира на то колико она била тешка или шокантна, мора бити тренутак када сви почнемо да се огледамо у туђој муци.

Тадић је навео да тренутак када схватимо да су патње кроз које је пролазио неко други, неко ко није припадник нашег народа, вјере и обичаја, биле ужасно тешке и да се зато никада више не смију поновити.

Предсједник Србије рекао је да је свако стратиште из наше заједничке историје, набијене сукобима и страдањима, немјерљива трагедија за себе.

Јасеновац, Јадовно, Сребреница, Кравице, Вуковар, Паулин Двор и многа друга, како је навео Тадић, мјеста су на мапи југоисточне Европе која ће се памтити и према којима треба гајити пијетет.

"То су места која никада нећемо изједначавати, нити упоређивати, нити њима покушавати да направимо баланс кривице, јер је свако од њих у симболичком смислу доказ страшне трагедије једног времена које мора занавек остати у прошлости", рекао је Тадић.

Предсједник Србије поручио је да сви морају дати све од себе на изградњи добросусједских односа и сви ући у Европску унију, за коју је оцијенио да је највећи мировни пројекат у историји човјечанства.

Тадић је истакао да је суочавање са прошлошћу за све народе бивше Југославије, као и новонастале земље, болна неминовност исто као што су то и судски процеси који кривце осуђују одређујући починиоцима тешких злочина адекватне казне.

"Ми у Србији одавно смо прихватили тај принцип. Изручили смо 44 оптужена Хашком трибуналу, а за преосталом двојицом, Младићем и Хаџићем, интензивно трагамо“, рекао је Тадић и нагласио да око тога не постоје никакве дилеме у политици Србије.

Напомињући да је друштво у Србији пролазило кроз сопствену катарзу, прихватајући истину ко једини лијек, предсједник Србије је поручио како је увјерен да "кроз исту такву катарзу – кроз суочавање са истином, мора проћи сваки учесник у сукобу из времена распада Југославије".Оставите одговор