Mесић: Државни врх знао за злочине

РИЈЕКА – Бивши предсједник Хрватске Стјепан Месић изјавио да су Фрањо Туђман и државни врх Хрватске знали за злочине над Србима и упозорио оне који сумњају у вјеродостојност брионских транскрипата да они сами по себи нису доказ, већ да је доказ аудио запис са тог састанка. Месић је објаснио да је Фрањо Туђман знао да […]

петак, април 22, 2011 / 10:07

РИЈЕКА – Бивши предсједник Хрватске Стјепан Месић изјавио да су Фрањо Туђман и државни врх Хрватске знали за злочине над Србима и упозорио оне који сумњају у вјеродостојност брионских транскрипата да они сами по себи нису доказ, већ да је доказ аудио запис са тог састанка.

Месић је објаснио да је Фрањо Туђман знао да се српска села у западној Славонији "пале у три смјене" и навео да је био био присутан када је о томе Туђману реферисао један тадашњи министар.

Он је још једном потврдио да је државни врх Хрватске током протеклог рата знао за хрватске злочине.

"Био сам чврсто увјерен, а увјерен сам и данас, да је нама Хашки суд био потребан зато што у Хрватској није било политичке воље да сами процесуирамо ратне злочине који су се непобитно догодили на нашој страни. При томе, нема никакве сумње да је државни врх за те злочине знао", навео је Месић у изјави за ријечки "Нови лист" који ће у цијелости бити објављен у суботу.

Месић је, како је ријечки дневник објавио на свом порталу, рекао да је био присутан када је један тадашњи министар, чије име није желео да открије, реферисао бившег председника Фрањи Туђману да се српска села у западној Славонији "пале у три смјене", те да се дуго двоумио да ли да то јавно изнесе.

Бивши хрватски предсједник огласио се први пут послије изрицања хашке пресуде тројици хрватских генерала и одговорио на оптужбе о његовом наводном просљеђивању такозваних "брионских транскрипата" Трибуналу, који су били међу кључним доказима на суђењу генералима.

Он је рекао да је влада у јануару 2001. постала власник цјелокупне документације и сви захтјеви за достављање транскрипата Хагу ишли су преко владине канцеларије за сарадњу с Хашким судом, а његова канцеларија имала је улогу "сервиса" који је влади достављао транскрипте које би пронашли.

"Желим, због права јавности да сазна и да зна, казати сљедеће: тзв. Брионски транскрипт уопште није доказ, као што тврде неупућени или злонамерни. Доказ је – оригинални звучни запис тог фамозног састанка", написао је Месић.

Он је такође упитао зашто те транскрипте нису изузели они који су прије његовог доласка на мјесто предсједника "прегледавали Туђманову документацију из које је доста тога нестало".Оставите одговор