Свјетска антидопинг агенција тражи 4 године суспензије за Русију

Свјетска антидопинг агенција (ВАДА) шокирала је јавност приједлогом о суспензији Русије са свих међународних такмичења у следеће четири године.

четвртак, 28 новембра, 2019 / 00:14

Тако се руски спорт поново суочио са озбиљном пријетњом изолације, што многи тумаче као убијање спорта, с обзиром да у историји спорта никада није било тако жестоке казне, посебно према једној од водећих спортских држава.

Велика међународна такмичења, као што су Олимпијске игре у Токију 2020, ЕУРО 2020, Свјетско атлетско првенство 2021. и Мундијал 2022. године се одржавају у том периоду и могли би да буду потенцијално забрањени за спортисте Русије.

Руски експерти истичу да ће, уколико се спроведе суспензија коју препоручује ВАДА, то бити "убијање цијелог руског спорта", док руски званичници сматрају да не треба доносити исхитрене закључке, јер препоруке Свјетске антидопинг агенције нису коначне и треба да их разматра Извршни комитет.

"Желио бих да истакнем да је ово други талас таквих санкција, а први талас смо савладали буквално прије двије године. Сјећамо се да су суспендовали наш Олимпијски комитет, а да су наши спортисти учествовали под неутралном заставом. Наравно, све су то оштре мјере утицаја на руски спорт, али свеједно треба имати на уму да смо овај тест прошли достојанствено. Што се тиче будућности, препоручују жестоке мјере, али сматрам да спортисти који су ’чисти‘ не би требали да буду одговорни за људе који користе допинг, дистрибуцију и тако даље. Морамо бранити њихове интересе и дозволити им да се такмиче", рекао је за Спутњик Дмитриј Свишчов, члан Комитета Државне думе за физичку културу, спорт, туризам и омладинска питања.

Према његовим ријечима, сви захтјеви које је поставила ВАДА су испуњени, а ово питање је превише исполитизовано.

Подсјетимо — Русија је искључена са Зимских олимпијских игара прошле године у Пјонгчангу, као и са осталих великих такмичења, и то због наводног допинга спортиста, а они су на Олимпијади наступали под олимпијском заставом и именом олимпијски спортисти из Русије.

Русију такође оптужују да је манипулисала допинг подацима Московске антидопинг лабораторије, које је у јануару ове године предала ВАДА, у замјену за укидање суспензије.

За сада руска антидопинг агенција ужива подршку, с обзиром да је потврђено да поштује кодекс ВАДА и да се сматра једном од најбољих свјетских антидопинг организација, али, како ствари стоје, у ближој будућности све се може промијенити. Комитет антидопинг кодекса размишља да поново укине повјерење РУСАДА.

Експерти кажу да шта год да буде одлучено у конкретној ситуацији — то питање нема никакве везе са статусом Руске антидопинг агенције.

Спортски адвокат Сергеј Алексејев је сигуран да нема законског основа за одузимање статуса Руској антидопинг агенцији.

"У току је информациони рат и ситуација је ескалирала, али са правног становишта нема разлога за суспендовање РУСАДА, као ни за суспендовање руске репрезентације. РУСАДА је два пута прошле године прошла провјеру и препозната је као једна од најбољих на свијету у погледу поштовања ВАДА кодекса. Ако се таква одлука донесе, потребно је да се оперативно поднесе жалба Међународном спортском арбитражном суду", каже адвокат.

Најгори сценарио би био да се руским спортистима потпуно забрани учешће на међународним такмичењима, а блажи би био да спортистима који су "чисти" и нису умијешани у наводне допинг афере буде дозвољено да се такмиче без заставе, химне и других државних обиљежја. У том случају, све освојене медаље ће бити приписане лично спортистима, а неће бити уписане у историју руског спорта.

Још једна од казнених мјера предвиђа и забрану одржавања међународних турнира на територији Русије. Међу могућим казнама је и одузимање Русији права да се кандидује за Олимпијске и Параолимпијске игре 2032. године, без обзира да ли ће процес кандидатуре почети после препоручене четири године.

Одлука о свему томе биће донијета 9. децембра на састанку Извршног одбора организације.

"У складу са кодексом Свјетске антидопинг агенције, постоји могућност жалбе Међународном спортском арбитражном суду на казну Извршног комитета ВАДА, уколико је буде, и то у року од 21 дана", каже Алексејев.

Правници из сфере спорта сматрају да је овде ријеч о "политичкој одлуци", и признају да ће, ако се препоруке Комитета усвоје, шансе да се оспоре бити изузетно мале, али да и за то има лијека.

Према ријечима Алексејева, уколико се Руској антидопинг агенцији одузме статус на основу недоказаних оптужби, постоји могућност да се закључи уговор о сарадњи са антидопинг агенцијом друге земље. Тада ће бити ријешено питање активности антидопинг агенције у Русији и неће бити разлога да се руска репрезентација суспендује.

Представник ВАДА тврди да се препорука Комитета за усклађеност Свјетске антидопинг агенције (ВАДА) не односи на Европско првенство у фудбалу 2020 (ЕУРО 2020), с обзиром да тај шампионат није догађај са више спортова. То питање је веома актуелно, ако се има у виду да би Санкт Петербург идуће године требао да буде град домаћин за четири утакмице Европског првенства у фудбалу, а 2021. године би у том граду требало да буде одржано и финале фудбалске Лиге шампиона.

Међународни олимпијски комитет подржава строге санкције против свих који су одговорни за било какву манипулацију подацима, али се противе ограничењима за руске спортисте који су "чисти".2 КОМЕНТАРА

  1. Искрено, мислим да ће ово мијешање геостратешке политике и спорта против Русије довести до тога да у будућности неће руске спортисте нико смјети поштено ни прегледати на анти допинг контроли, исто као што данас не смије оне који иза овога стоје.

    Лично мислим да је ово опасније по Русију изнутра, него да сад тамо дјелује хиљаду невладиних организација и да имају своје медије.

    Та забрана би била директан ударац на понос руске нације,мислим да је већ дара превршила мјеру са досадашњим суспензијама,ово је шлаг на торту, макар било само најава.

    Зато сматрам и очекујем да ће руски одговор бити такав, да више ником неће пасти на памет да мијеша спорт и политику, бар по питању Русије.