Азији потребно 800 милијарди долара инвестиција да ријеши прехрамбену кризу

У наредној деценији број становника Азије могао би порасти за око 250 милиона, а према процјенама стручњака у исто вријеме ће се потражња за храном у овој регији и више него удвостручити.

среда, 27 новембра, 2019 / 23:46

Нова истраживања показују да овај континент неће бити у стању да се прехрани те да је прехрамбеној и пољоприведној индустрији Азије у наредних десет година потребно 800 милијарди долара инвестиција како би задовољила растућу потражњу за храном.

"Ако се ово улагање не оствари, за резултат ћемо имати лош исход када је ријеч о храни за становништво Азије”, наведено је у извјештају ПВЦ-а, Рабобанка и сингапурске инвестицијске компаније Темасек.

Истакнуто је да ће климатске промјене и раст броја становника додатно утјецати на проблеме које ова регија има с опскрбом хране, као и на нестабилност цијена. Према процјенама стручњака, до 2030. године ће се количина обрадивог земљишта за сваку особу у Азији смањити за пет посто.

Директор ПВЦ-а Ричард Скинер рекао је да би се, уколико не ријеше овај проблем, у наредним годинама могли наћи у веома неповољној ситуацији, те је истакао како им је циљ и усвајање нових рјешења и технологија које ће им омогућити да уз мања улагања производе више хране.