Епл плаћа казну од 467 милиона долара због сарадње са словеначким трговцем наркотицима

Амерички рачунарски гигант Епл платиће скоро пола милијарде долара пенала због оптужби да је склопио уговор са словеначком софтверском компанијом АТР.СИС д.о.о, која је била санкционисана због оптужби за трговину наркотицима, наводи америчко Министарство финансија, пише „Волстрит џурнал“.

четвртак, 28 новембра, 2019 / 00:28

Технолошки гигант је прекршио америчке санкције тако што је хостовао, продавао и олакшавао пренос софтверских апликација словеначке софтверске компаније, која је била на црној листи.

„У 2017. години открили смо да смо несмотрено плаћали програмској компанији која је на листи посебно означених држављана америчког Трезора“, изјавио је „Еплов“ портпарол. „Извјештавали смо о томе власти и у потпуности сарађивали у њиховој истрази, која је сада завршена“, додао је он.

Износ за намирење је мали за компанију величине „Епла“, која има тржишни лимит од око милијарду долара. Али случај демонстрира како чак и софистициране мултинационалне компаније могу да превиде грешку.

„Епл“ је наводно 2008. године склопио споразум о развоју апликација са компанијом СИС д.о.о, програмерском компанијом са сједиштем у Трзину у Словенији. У фебруару 2015. године, Министарство финансија је имало СИС на црној листи, а његов већински власник Саво Стјепановић наводно је био дио међународне мреже трговине наркотицима. Због тога, сва имовина СИС-а и Стјепановића је блокирана, а америчким појединцима и ентитетима забрањено је да с њима тргују.

У мају 2017. Министарство је уклонило Стјепановића и СИС са црне листе. Док је СИС био на црној листи, „Епл“ је извршио 47 плаћања повезаних са блокираном компанијом. „Епл“ је такође прикупио око 1,2 милиона долара од купаца који су преузели СИС-ове апликације. „Епл“ није успио да идентификује СИС као санкционисану компанију, тврдећи да је пропуст настао као резултат неуспјеха његовог алата за испитивање санкција у земљи, наводи се у саопштењу.

У фебруару 2017. године, након што је извршио измјене у свом алату за провјеру санкција и повезаним процесима, „Епл“ је СИС идентификовао као ентитет на црној листи. Тада је обуставио плаћање компанији која је управљала СИС-овим рачуном за „Еп стор“, али је наставио са плаћањем другој компанији која је била власник неких СИС-ових апликација неколико мјесеци након открића, преносе из Министарства финансија.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *