Само у Србији: Улицу названу по комунистичком зликовцу замијенили усташом

Када је Улица Стјепана Филиповића промијењена у Улицу Емила Першке, у образложењу одлуке је стајало да је Першка био професионалац, звијезда југославенског фудбала и први играч који је одиграо 10 утакмица за национални тим у првој декади Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

четвртак, 28 новембра, 2019 / 01:11

Хрватски Јутарњи лист пише да је Першка по националности био Словак, а политички – жестоки Хрват. Шта више, када је 1941. успостављена НДХ, све до краја рата, радио је у полицији те нацистичке творевине која је извршила геноцид над Србима. 

-По успостави НДХ, Емил Першка је промовисао књигу ‘Хрватски војнички револуционарни одбор за сјећање на војнички устанак од 5.12.1918’, и радио у НДХ-зијској полицији. Хрватски десничари га славе због начина како је наводно скончао. Тврди се да није побјегао пред партизанима него их је с оружјем дочекао у својој кући на Звијезди, и тада је убијен. Само, колико је познато, не постоје свједоци или материјални докази, који потврђују ову причу“ – напомиње загребачки лист.

Комисија за споменике и називе тргова и улица Београда саопштила је да ће назив улице Емила Першке бити хитно промијењен на наредној седници градског парламента.

По њиховом објашњењу, Першка је добио улицу због наступа у југословенској репрезентацији, у чијем дресу је заиграо на три олимпијске игре. Заборавивши да је након убиства првака ХСС 1928. у парламенту, Першка одбио наступати за репрезентацију.

Ако овај пропуст заслужује критику, уклањање имена комунистичког злочинца Стјепана Филиповића заслужује похвалу. Овај хрватски припадник Комунистичке партије, која је у Југославији била забрањена због тероризма, искористио је окупацију да у Србији започне „револуцију“. У области Ваљева, његова чета починила је бројне злочине, а један од стравичнијих десио се у општини Дивци, гдје су тестером преклали Веселина Петровића, предсједника општине.

У децембру 1941. ухапсили су га четници војводе Пећанца, заједно са Јосипом Мајером и Стјепаном Боротом, предали локалним властима, које су их осудиле на смрт вјешањем. Након рата комунистичка власт одликовала је сву тројицу, а од Филиповића, који је прије вјешања клицао Стаљину, направила је иконичну фигуру.7 КОМЕНТАРА

  1. Какав смрдљив текст.

    Предали човјека Гестапоу – то хвали овај текст и аутор?!

    Не волим комуњаре. Такође сматрам комунистичку револуцију у сред рата издајом каквој нема премца.

    Ал’ предати човјека Гестапоу је дно дна. Љотић дебил. Такође они који ово подржавају. И то је Србија.

    Главни град будуће Уједињених Српских Држава мора да буде Бања Лука.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *