Сутра саслушање о Шешељевом ослобађању

ХАГ – У предмету против лидера Српске радикалне странке, Војислава Шешеља, у Хашком трибуналу; сутра почиње саслушање по правилу 98бис, према којем оптужени, на крају доказног поступка тужилаштва, може да затражи да буде ослобођен по једној или више тачака оптужнице. Предвиђено је да расправа траје до сриједе, 9. марта. Након што саслуша аргументе страна у […]

недеља, март 6, 2011 / 10:49

ХАГ – У предмету против лидера Српске радикалне странке, Војислава Шешеља, у Хашком трибуналу; сутра почиње саслушање по правилу 98бис, према којем оптужени, на крају доказног поступка тужилаштва, може да затражи да буде ослобођен по једној или више тачака оптужнице.

Предвиђено је да расправа траје до сриједе, 9. марта. Након што саслуша аргументе страна у поступку, судско вијеће може да донесе ослобађајућу пресуду по тачкама оптужнице за које сматра да оптужба није изнијела довољно доказа. Тужилаштву су одобрена четири часа, а оптуженом три и по часа за излагање аргумената.

Шешељ је оптужен за прогоне на политичкој, расној или вјерској основи, нехумана дјела, убиство, мучење, окрутно поступање и разарање као злочин против човјечности, који су почињени у БиХ, Хрватској и Војводини.

Суђење некадашњем предсједнику Републике Српске /РС/ Радовану Караџићу биће настављено у уторак, 8. марта када ће тужилац наставити да испитује бившег предсједника општине Илиџа Неђељка Прстојевића.

Будући да је Прстојевић унио већи број исправки у изјаву коју је дао на суђењу Момчилу Крајишнику, судско вијеће је одлучило да треба да пружи потпуно нови исказ, односно да буде испитан "уживо", а не на основу ранијих изјава и транскрипата ранијег свједочења.

Прстојевић је судско вијеће обавијестио да је недавно имао блажи излив крви у мозак, због чега се дешава да "једно мисли, а друго каже", што судије нису коментарисале.

На листи тужилаштва за наредну недјељу налазе се још два заштићена свједока, са ознакама КДЗ-181 и КДЗ-354. Караџић је оптужен за геноцид, злочин против човјечности и кршења закона и обичаја ратовања у току сукоба у БиХ од 1992. до 1995. године.

Главни претрес на суђењу генералу Здравку Толимиру, оптуженом за геноцид и друге злочине у Сребреници и Жепи 1995. године, наставља се сутра доказним поступком тужилаштва.

У предмету против Милана Лукића и Средоја Лукића за четвртак, 10. марта је заказана статусна конференција, на којој ће бити размотрено стање у жалбеном поступку.

Милан Лукић је 20. јула 2009. године осуђен на доживотни затвор, а Средоје Лукић на 30 година затвора, након што су проглашени кривим за злочине против човјечности и ратне злочине почињене у Вишеграду. /крај/ллг/сакОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *