Штрајк у Србији биће могућ само у просторијама рада

Радници у Србији убудуће неће моћи да шрајкују тако што ће блокирати улице и саобраћајнице, већ ће своје незадовољство моћи да исказују само у простору гдје раде. Ово је најрадикалнија промјена предложена у радној верзији Нацрта закона о штрајку о ком се тренутно води јавна расправа, а Влада би о њему требало да одлучује током […]

четвртак, 23 јуна, 2011 / 10:54

Радници у Србији убудуће неће моћи да шрајкују тако што ће блокирати улице и саобраћајнице, већ ће своје незадовољство моћи да исказују само у простору гдје раде.

Ово је најрадикалнија промјена предложена у радној верзији Нацрта закона о штрајку о ком се тренутно води јавна расправа, а Влада би о њему требало да одлучује током јула, пише београдски дневник "Блиц".

Помоћница министра за рад и социјалну политику Рада Катић рекла је да Нацрт закона предвиђа да се обустава рада мора најавити пет дана раније, те да док траје штрајк, радници немају право на надокнаду зарада, али имају пензионо и здравствено осигурање обрачунато на минималну основицу.

Минимум процеса рада у случају штрајка морају да обезбједе здравствене службе, телекомуникације, електродистрибуција, пошта, основне и средње школе и предшколске установе.

Предсједник УГС "Независност" Бранислав Чанак рекао је да при изради закона синдикати нису били ни консултовани.

Чанак истиче да није ни анализирано због чега су у прошлости штрајкови избијали, а, како је навео, у 90 одсто случајева разлог су биле незаконите приватизације.

"Овај закон је агресиван и прост, јер ни радници ни послодавци га нису тражили и не виде свој интерес у њему. И што баш Србији треба овакав закон, зашто власт жури да донесе нешто што се ње не тиче, она није послодавац. Ако власт предвиђа у будућности много штрајкова, па стога морају да буду и законски уређени, онда тешко нама", закључио је Чанак.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор