Пусић: Равноправност у БиХ је трик

Предсједница Националног одбора за праћење приступних преговора Хрватске са ЕУ Весна Пусић изјавила је да је равноправност Хрвата у БиХ само трик. "Трик је формална једнакост, а фактичка је маргинализованост", рекла је Пусићева за сарајевско "Ослобођење", додавши да је трик и то што је Жељко Комшић за хрватског члана Предсједништва БиХ изабран бошњачким гласовима. Она […]

четвртак, 23 јуна, 2011 / 11:02

Предсједница Националног одбора за праћење приступних преговора Хрватске са ЕУ Весна Пусић изјавила је да је равноправност Хрвата у БиХ само трик.

"Трик је формална једнакост, а фактичка је маргинализованост", рекла је Пусићева за сарајевско "Ослобођење", додавши да је трик и то што је Жељко Комшић за хрватског члана Предсједништва БиХ изабран бошњачким гласовима.

Она сматра да је изјава предсједника Републике Српске Милорада Додика да би, ако дође у позицију да мора бирати између ЕУ и РС увијек изабрати РС, посљедица односа у БиХ.

"Ако мора бирати између осјећаја сигурности, утицаја Срба у БиХ и ЕУ, он ће изабрати сигурност и утицај Срба испред ЕУ. Не треба га тјерати у ту дилему", истакла је Пусићева.

Према њеним ријечима, БиХ мора бити држава у којој се, за почетак, сви народи осјећају да могу бити то што јесу, да имају одређену сигурност и политички утицај а да истовремено могу бити и ЕУ и у ЕУ.

"Дакле, чим поставите дилему или јасан српски идентитет или хрватски идентитет, или ЕУ, у овим условима увијек ћете добити одговор као што је Додиков", закључила је Пусићева.

Она је оцијенила да је хрватско друштво апсолутно спремно на промјене које подразумијева чланство у ЕУ и додала да Хрватска има најупотребљивије искуство за земље из региона када је у питању процес приступања ЕУ.